Pécsi buszbaleset: a szakszervezet szerint túlterheltek a sofőrök

2016. november 15. 14:52 2016. nov. 15. 14:52



Hofekker Ferenc, a pécsi Tüke Busz mellett működő szakszervezet elnöke szerint a fonódó hálózat, a késések, a hosszú járatok és problémás pihenőidők miatt túlterheltek a buszvezetők. Ez pedig megágyaz a hétfőihez hasonló baleseteknek.

Elájulhatott a sofőr

Mint ismert, hétfőn reggel súlyos balesetet szenvedett az egyik pécsi helyi járati busz.

A balesetről készült helyszíni fotókért kattintson az alábbi galériára:

[gallery="58" picture="4054"]

A baleset körülményeit a hatóságok és a pécsi busztársaság is vizsgálja. A Pécsi STOP úgy tudja: rosszul lett, de el is ájulhatott a sofőr, aki a gázpedálra nehezedhetett, az automata váltó pedig felgyorsíthatta a buszt.

Nem történt tragédia

Csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem vesztette életét: nem jött szembe semmilyen jármű az amúgy forgalmas úton, nem volt senki a járdán vagy az udvaron.

Órákig tepernek a pécsi buszsofőrök

- Túlterheltek a pécsi buszsofőrök – összegezte a problémákat Hofekker Ferenc, a Független Demokratikus Szakszervezet vezetője. – A fonódó hálózatban van, hogy órákig mennek egyfolytában, és hiába van papíron 15 perc pihenőidő, ha késésben van, azonnal menni kell, tartani kell a menetrendet.

Hírportálunk már korábban is írt a pécsi buszvezetők panaszáról, kattintson ide a cikkért.

Hofekker szerint az sem véletlen, hogy kevesen vannak, így az itt dolgozók terhelése csak tovább nő. Hozzátette: ezért a pénzért ezt a felelősséget ilyen tempó mellett egyre kevesebben vállalják. Nem csak a fizetés a probléma, hiszen volt, aki kisebb fizetésért vállalt máshol munkát, nyugodtabb körülmények között.

Munkaügyi vizsgálat folyik a cégnél

- Szakszervezetünk már régen felismerte a problémát, jeleztük is, és a kormányhivatalnál pedig munkaügyi vizsgálatot kezdeményeztünk – mondta a szakszervezeti vezető. – Ezen túl nem tudunk mit tenni, a vizsgálat eredményét várjuk.

Hofekker Ferenc reményét fejezte ki, hogy a balesetet szenvedett buszsofőr minél hamarabb felgyógyul és leszögezte: a szakszervezet minden rendelkezésre álló eszközével a segítségére lesz a későbbiekben.