Könyörgöm, ez meg mi lesz itt??

2016. november 17. 08:09 2016. nov. 17. 08:09

Ülésezik ma a pécsi közgyűlés. Ha két dolgot emelhetnénk ki belőle, akkor az egyik az új alpolgármester megválasztása lesz, a másik a mecseki láthatatlanoknak szánt emlékmű, aminek a látványtervétől és leírásától az agyunk a szemgödrünkön folyt ki.

Girán megy – Decsi jön?

Új alpolgármestere lesz ma Pécsnek. Girán János az egyetem kötelékében építi tovább a szebb pécsi jövőt, helyére pedig Decsi István érkezhet, legalábbis a mai napig nem hallottunk más nevet, de most már hamarosan kiderül.

Szegény Mecseki Láthatatlanok

Biztos ilyen emlékművet álmodtak meg maguknak, amikor a vérüket hullatták a szabadságért:

Erről az izéről is dönt ma a pécsi közgyűlés. A dolog egy vörös tardosi mészkőből készülő szabálytalan, az erózió nyomán kialakuló kavicsformát hivatott mintázni. „A kavics évmilliók alatt készül el, egy kavics formájú kő megidézi e forma kialakulásának évmilliós történeté, ezért az időtlenség illúzióját kelti” – írta tervéről a művész, ennél valamivel több helyesírási hibával.

A valamit, aminek valahogy a mecseki láthatatlanokat kéne eszünkbe juttatnia, egy gránittal burkolt halomra helyezik, ez jelképezi a sokat látott földet, a Mecseket. Itt rejtőzködnek majd a feliratok – teccikérteni, mint régen a szabadságharcosok - köztük a mecseki láthatatlanok nevei, ám valahogy majd mégis megjelennek.

Ha ezt megszavazzák, az emlékmű a tettyei romok mellett éktelenkedő vaskilátó felé küldhet majd szomorú, sokatmondó pillantásokat. Mi pedig tovább várjuk epekedve, hogy valami szép dolog kerüljön végre valamelyik pécsi közterületre.