Nem vizsgálták a sikkasztást – tovább folyik a művelődési ház ügye

2016. november 21. 12:38 2016. nov. 21. 12:38

Mégsem ért véget a dombóvári művelődési ház körüli jogi hercehurca. Bár a járási ügyészség lezárta volna az ügyet, a megyei főügyészség visszadobta, mivel a sikkasztás tényét illetően nem vizsgálták a korábbi cselekményt.

A dombóvári művelődési ház ügye 2015 márciusáig nyúlik vissza – ekkor került nyilvánosságra egy független szakértők által végzett átvilágítás anyaga.

Az ügyvédi iroda jelentéséből egyebek mellett kiderült: Farkas János, a házat működtető cég előző ügyvezetője magának engedélyezett kifizetéseket egy projektben, de teljesen szabálytalan módon, jogosulatlanul az egyik felügyelőbizottsági tagnak és saját fiának is megtette ugyanezt. Követhetetlen és ellenőrizhetetlen volt a cég üzemanyagköltségeinek elszámolása, ha utólag nem módosítják, kiderült volna, hogy az elektromos fűnyíró is benzinnel megy – ezt már Szabó Loránd polgármester mondta az ügyről egy sajtótájékoztatón 2015 tavaszán.

A művelődési ház körüli ügyekben feljelentést tett a város polgármestere, ám ez hatástalan maradt.

2014 végén Farkas János eladta a részét a cég egyik technikai dolgozójának, akinek ezzel pár hónappal ezelőttig akkora részvénypakettje lett, amellyel egyebek mellett sikerült megakadályozni a cég üzleti tervének elfogadását. A város azóta megoldotta a problémát: sikerült megvenni a pakettet a volt dolgozótól.

A munkatárs/kisebbségi tulajdonos 2015 elején közös megegyezéssel távozott a cégtől. Farkas János, az akkor ügyvezető bruttó másfél millió forintos végkielégítést ítélt meg a cégtől távozó munkatársnak. Ez jogilag védhető, ám a művelődési házat üzemeltető cég anyagi helyzete már nem tette lehetővé. A juttatás bekerült a könyvelésbe, ám az utalást a többségi tulajdonos már nem engedélyezte.

A társaság szűkös anyagi helyzetére jellemző, hogy a járulékokért bejelentkező NAV – az ő rendszerükben ugyanis már megjelent a tétel – csak részletben tudta inkasszóval megszerezni a végkielégítés mintegy 900 ezer forintos járulékait.

Az így végül végkielégítés nélkül maradt volt dolgozó munkaügyi pert indított, ezt első fokon megnyerte, ám a jogerős ítélet már az önkormányzatot hozta ki nyertesnek. Utóbbi feljelentést tett, hiszen az előző ügyvezető által megítélt végkielégítés messze nem állt arányban a cég anyagi helyzetével.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt indított nyomozást, ám ezt, bár a rendőrök vádemelési javaslattal adták tovább, végül megszüntette a járási ügyészség. A művelődési házat működtető cég panaszt tett ez ellen, amit a megyei főügyészség el is fogadott, határozatuk szerint ugyanis Farkas nem bírta a társaság taggyűlésének jóváhagyását a végkielégítésről, sikkasztás tekintetében viszont a járási ügyészség nem értékelte a cselekmény. Most új érdemi határozat meghozatalára utasították őket.