Hoppá: csöndben 30 milliárd forint fölé csúszott az Ős-Dráva Program

2016. december 4. 08:02 2016. dec. 4. 08:02

Csöndben tovább nőtt az Ős-Dráva Programra fordítható források nagysága, a kormány ugyanis 2,2 milliárd forintot tett hozzá a vízgazdálkodási munkákra szánt 11,2 milliárdhoz. A programra eddig 4,2 milliárd forint ment el, 25 milliárdot 2020-ig lehet elkölteni.

Újabb milliárdokat kapott az Ormánság fellendítésére még régen kitalált, aztán kormányzatilag einstandolt, és többek közt "értékteremtő közmunkával" megtöltött Ős-Dráva Program.

A Magyar Közlönyben december 2-án jelent meg az erről szóló kormányhatározat, amely szerint "az Ős-Dráva Program keretében megvalósítandó, a vízgazdálkodási fejlesztés részeként kiépítendő komplex hasznosítású főművi vízellátó rendszer fejlesztéséhez" plusz 2,2 milliárd forintot csoportosít át a kormány. A határozat szerint a nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi központi költségvetés Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program előirányzatának hazai forrása terhére biztosítja a szükséges többlet-kötelezettségvállalások fedezetét - olvasható az MTI hírében.

Erre a feladatra eredetileg 11,2 milliárd forintot szántak az összesen 25 milliárd forintos programban, de a részfeladat összege így 13,4 milliárdra, míg a program összköltsége 27,2 milliárdra nőtt.

Ugyanakkor ez még mindig nem a teljes és végleges összeg, ugyanis ahogy a Pécsi STOP augusztusban megírta, a program 2013-as beindítása és 2016 augusztusa között már 4,2 milliárd forint elment a fejlesztésre. Ezen pénzek 55 százaléka uniós forrásból érkezett.

Vagyis jelenleg az Ős-Dráva Program már átlépte a 30 milliárdos határt, 31,4 milliárdon áll, ha a már felhasznált, és a jövőben felhasználandó forrásokat összeadjuk.

Közel 30 milliárd forintnál jár az Ős-Dráva Program költségkerete