A terrorizmusért leültetett szír férfiért és Budaházyért is tüntettek Budapesten

2016. december 3. 19:44 2016. dec. 3. 19:44

A terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt 10 év fegyházbüntetése ítélt szír férfi, Ahmed H. mellett tartottak demonstrációt szombaton, Budapesten civil szervezetek. Közben az ismert szélsőjobboldali Budaházy György szabadságáért is demonstrált több tucatnyi híve ugyanott, a Madách téren.

A Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.

A szombati tüntetést szervező MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) aktivistája beszédében, a Blaha Lujza téren azt hangsúlyozta: a szír férfit a "rendkívül ellenmondásos tanúvallomások és a bizonyítékok hiánya" ellenére ítélte 10 év fegyházra és kiutasításra a bíróság. Elítélték, mert megafonba beszélt a rendőrökhöz, és "eldobott három tégladarabot", illetve azért, "mert muszlim és migráns" - mondta. Szerinte a röszkei perek "koncepciós perek", amelyek a kerítéssel, a rendőri erőszakkal és a szigorításokkal együtt arra hivatottak, hogy példát statuáljanak és félelmet keltsenek.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője azt mondta: azért lehet valakit terrorizmusért elítélni ártatlanul, mert vannak, akik asszisztálnak ehhez.

A MigSzol egy szír aktivistája beszédében a többi között arra hívta fel a figyelmet, éppen a terrorizmus volt az, amely elől Ahmed H. és családja elmenekült.

A mintegy 200 demonstráló a Blaha Lujza térről a Madách térre vonult. Közben többen azt skandálták: "Szabadságot Ahmednek!", "Ma Ahmedet, holnap téged!", és olyan táblákat és molinókat tartottak, mint "Freedom for Ahmed H.", "Röszkei per=kirakatper", "Nem kell kerítés!" és "Egy ember sem illegális".

A Madách tér másik bejáratánál, a Károly körút felől várta a demonstrálókat az egyebek mellett terrorcselekmény miatt idén augusztusban első fokon tizenhárom évre ítélet Budaházy György 20-30 szimpatizánsa, akik azt skandálták: "Szabadságot Budaházynak!", "Szabadságot a politikai foglyoknak!". A két csoportot mintegy 30 méter választotta el egymástól, a téren 40 rendőr ügyelt a biztonságra.