MSZP: új nyugdíjszámítás és áfacsökkentés kell

2016. december 4. 17:28 2016. dec. 4. 17:28

Az MSZP szerint új nyugdíjszámításra, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, és a lakossági energiaárak normalizálására van szükség.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az "urizáló fideszes elit" inkább fosztogat, mint osztogat: a munkavállalókra és a munkaadókra adó- és járulékterhet zúdítottak, a nyugdíjemelés nem követi a gazdasági teljesítményt, és az alapvető élelmiszerek áfáját sem csökkentette érdemben a kormány.

A MSZP álláspontja szerint a minimálbér nettó összege nem lehet kevesebb, mint 100 ezer forint, és úgy kell megváltoztatni a nyugdíjszámítás rendszerét, hogy ne csak az infláció, hanem a gazdasági növekedés alapján is történjen a számítás. Az energiaáraknál se kelljen többet fizetnie a lakosságnak, mint amennyibe az ténylegesen kerül, és az összes alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kell - sorolta Gúr Nándor.

Jelezte, az általa benyújtott országgyűlési határozati javaslat lehetővé tenné a férfiak nyugdíjba vonulását 41 év szolgálati idő után.

Ha a Fidesz nem képes és hajlandó ezekben az ügyekben lépni, akkor az MSZP 2018 után meg fogja tenni - jelentette ki Gúr Nándor.

A nyugdíjasoknak juttatandó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványról kérdésre a szocialista politikus azt mondta, ezen a téren káosz és fejetlenség uralkodik a kormányban. Szerinte sokkal költségesebb módon fog az emberekhez eljutni az utalvány, mintha a Magyar Postára bízták volna a kézbesítést és tisztességtelen ilyen feladatot és felelősséget bízni a kormányhivatalnokokra. Nem szolidáris az intézkedés, mert az is megkapja a 10 ezer forintos utalványt, akinek magas nyugdíja van - tette hozzá.