Új tánckart és színészeket hoz a balett kiválása a Pécsi Nemzeti Színházban

2016. december 6. 11:05 2016. dec. 6. 11:05

Önállóvá válik januártól a Pécsi Balett, amely a Zsolnay Kulturális Negyedbe tenné át a székhelyét - ezzel kapcsolatban készítettünk interjút Rázga Miklóssal, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójával. A balett kiválása miatt új tánckar lesz, és 2018-ig legalább hat új színészt is alkalmaznának. A minimálbér kötelező emelése a színház kétharmadát érinti.

Önállósodna a Pécsi Balett januártól, derült ki egy nemrég elérhetővé tett önkormányzati előterjesztésből. Mit szól ehhez, hogyan érinti ez a Pécsi Nemzeti Színházat?

Nyilván egy pozitív fejlemény, mert míg a szegedi és a győri balett önállóan működnek, és csak balettelőadásokat hoznak létre, addig a Pécsi Nemzeti Színház kereteiben belül működő Pécsi Balett kiszolgálja a prózai, zenés előadásokat is. Ez nagyon nehéz egyeztetést igényel, hiszen nekünk zenekarunk sincs, és amikor egy műsortervet állítunk össze, akkor nehézséget okoz számunkra, hogy a Pécsi Balettel is külön egyeztetni kell, főleg így, hogy Sanghajba utaztak, a budapesti Művészetek Palotájában volt sok előadásuk, közben viszont ellehetetlenült a színház működése. Volt olyan, hogy tánckar nélkül voltunk kénytelenek operettet bemutatni.

Ezért gondolom, hogy mind a színháznak, mind pedig a balettnek is pozitív fejlemény az önállósodás, a zenés darabokban tánckarral fogjuk pótolni a kívánatos táncosi létszámot. A jövőre nézve a Pécsi Balett az évi egy előadását ezután is meg fogja tartani a nagyszínházban, a Pécsi Nemzetivel koprodukcióban. Erről egy keretmegállapodást fog kötni az önálló Pécsi Balett és a színház.

Hány fővel alakulna meg a tánckar?

Ideálisan 5-6 pár, azaz 10-12 fő szükséges ahhoz, hogy kiszolgálja a zenés produkciókat.

Nem zavarhatja-e meg a színház működését az, hogy a teátrumra fordított finanszírozásból kívánja az önkormányzat a Pécsi Balettot is támogatni? Évi 35 millió szerepel ugyanis az előterjesztésben.

Miután ez egy előterjesztés, erre vonatkozólag nem tudok konkrétumokkal szolgálni – bár én is láttam a dokumentumot -, mivel nekünk nincsen még 2017-es elfogadott üzleti tervünk.

Nyilván, ha a Pécsi Balett művészei elmennek, azzal némi pénzösszeg fennmarad, de - ahogy említettem - helyettük tánckart kell szerződtetnünk és az alacsony színészi létszámot is bővítenünk kell.

Helyzetünket az is megbolygatja, hogy a színház üzleti tervét újra kell terveznünk a kötelező garantált bérminimum és minimálbér-emelés kapcsán is, amelynél a finanszírozás forrásának megoldása még nem ismert. Számokról így nem szeretnék, és nem is tudok nyilatkozni.

Az emelés hány embert érint a színházon belül?

Sokakat. A 196 főből, aki a Pécsi Nemzeti Színház állományában van, 142 főt.

Mit lehet tudni ennek a költségéről?

Egyelőre számolunk, de a táncosok „elmenetele” miatt újra kell tervezni, és színészeket is szeretnénk fölvenni. Az önkormányzatnak elküldtünk egy kimutatást, bővebben beszélni erről nem aktuális.

Vidéki nemzeti színházak állami és önkormányzati támogatása (2016)

  • Pécs (három tagozat): 457,9 millió forint/260 millió forint
  • Miskolc (három tagozat): 510,8 millió forint/402,5 millió forint
  • Szeged (két tagozat): 506,1 millió forint/351 millió forint
  • Debrecen (két tagozat): 522 millió forint/453 millió forint
  • Győr (két tagozat): 497 millió forint/617,47 millió forint
  • Ha jól tudom, az előadó-művészeti törvénynek van egy olyan passzusa, amely szerint a nemzeti státusz megtartásához a művészek legalább 70 százalékának kell rendelkeznie felsőfokú végzettséggel, vagy annak megfelelő elismeréssel. Ez a rendelkezés 2018-tól él. A Pécsi Balett kiválásával meglesz-e ez a legalább 70 százalék?

    Ha a balett önállósodik, úgy nyilván az megváltoztatja a százalékos arányt, bár az, hogy ki minősül fellépő művésznek, az a törvénynek egy nehezen értelmezhető része – a táncosok esetében nagyon eltértek a vélemények. Ilyen értelemben nekünk egyszerűsödik a képletünk, hiszen a színészek és az operaénekesek 70 százalékának kell diplomásnak lennie. Ezt nekünk 2018-ig kell megoldanunk. Erre vonatkozóan vannak elképzeléseink.

    Akkor a kötelezettség miatt várható esetleges társulatbővítés a színészek és énekesek részéről?

    Amúgy is várat magára ennek a kérdésnek a megoldása, mert most is három egyetemistával – akik szakmai gyakorlaton vannak nálunk – oldottuk meg a színészek létszámhiányát. 2017-ben szeretnék már diplomás színészeket szerződtetni, hogy tartani tudjuk a törvény által előírtakat. 2018-ig minimum 6 diplomás színészt kell szerződtetnünk.

    Visszatérve a balettre: az előterjesztés szerint a Pécsi Balett a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens társulata lesz jövő évtől. Ez hogyan érinti például a próbákat?

    Igen, a társulat székhelye a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz, a keretmegállapodásban lekötött évi egy bemutatójuk kapcsán a főpróbahetet itt fogják tartani, de a hétköznapjaikat már nem a színházban fogják tölteni.

    Mi lesz az Eck Imre-terem sorsa, ami pár éve lett felújítva?

    A termet pár éve saját forrásból újítottuk föl, és mivel egy időben sokszor három – opera, nagyszínházi, kamaraszínházi – produkció próbál egyszerre itt a színházban, próbára pedig kevés a normális méretű tér, így a balett-termet próbateremként hasznosítjuk a tervek szerint.