Somogyban hiányzik a legtöbb háziorvos a régióban

2016. december 13. 08:20 2016. dec. 13. 08:20

Békésben, Nógrádban és Somogyban található a legtöbb üres háziorvosi körzet - olvasható az Abcúg cikkében. Somogyban a 219 háziorvosi körzet 10 százalékában nincs állandó orvos. Baranyában a 287 praxis 2, míg Tolnában a 164 praxis 8 százaléka betöltetlen már egy ideje.

Ingázó orvosok, ingázó betegek

Nő a betöltetlen háziorvosi körzetek száma az országban, míg 2008-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 132 ilyen körzet akadt, addig idén novemberre ez a szám 281-re nőtt. "Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) hat üresen töltött hónap után nyilvánít tartósan betöltetlennek egy körzetet" - olvasható az Abcúg cikkében.

"A hiányzó háziorvosok túlnyomórészt a vidéki Magyarországnak okoznak nehézségeket: az Abcúg számítása szerint 453 település életét nehezíti meg, hogy nincs elég háziorvos, a többségük pár száz vagy alig ezerfős kisfalu."

Az országban 6565 háziorvosi körzet áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben (OEP), elsőre így a 281 betöltetlen praxis nem is tűnik soknak: az összes körzet 4,2 százalékában nincs állandó orvos.

Csakhogy ezek az üres körzetek jellemzően az ország félreeső területein helyezkednek el, ráadásul úgy, hogy ezen körzetekhez általában több település is tartozik. A 281 betöltetlen praxishelyhez az Abcúg számításai szerint 453 település tartozik összesen.

A betöltetlen körzetekben is van ugyanakkor orvosi ellátás, ám ez úgy valósulhat meg, hogy a szomszédos körzetből ugrik be egy-egy háziorvos. Ez sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem jó. A betegeknek ugyanis a településükön csak egy-egy nap jut ellátás, ha ezen időpontokon túl kell orvoshoz jutniuk, akkor másik településre kell utazniuk egy másik körzetbe. Az orvosok részéről azért problémás a helyzet, mert egy rendelési napon rengeteg embert kell ellátniuk, így egy-egy betegre alig jut idő - derül ki a cikkből.

Somogy az "élen"

Az OEP adatai szerint Baranyában 287, Somogyban 219, míg Tolnában 164 háziorvosi körzet található. Baranyában 2, Somogyban 10, Tolnában 8 százalékuk tartósan betöltetlen.

Országos viszonylatban Békésben (250 praxis - 11% betöltetlen), Nógrádban (133 praxis - 10% betöltetlen) és Somogyban a legrosszabb a helyzet.

"Azt viszont, hogy valószínűleg hol okozza az orvoshiány a legnagyobb problémát, nem a hiányzó praxisok aránya mutatja leginkább, hanem az, hogy hány település érintett. Minél több település érintett, a helyettesítő orvosnak annál többet kell utazni ahhoz, hogy minden beteget el tudjon látni, illetve annál több helyszínen vannak rákényszerítve a betegek arra, hogy elutazzanak a szomszédos körzetbe, ha olyankor akarnak felkeresni egy háziorvost, amikor a helyettesítő éppen egy másik faluban rendel" - olvasható az Abcúg cikkében.

A betöltetlen praxisok miatt érintett települések száma megyénként az Abcúg számításai szerint:

Kiöregedő szakma - hiányzó utánpótlás

Ráadásul a betöltetlen körzetek száma várhatóan növekedni fog, mivel egyre több háziorvos megy nyugdíjba - vagy már nyugdíj mellett folytatja még a praktizálást -, de az utánpótlás nem nagyon akar érkezni. A magyar háziorvosok egyharmada jelenleg már nyugdíjkorhatáron túl van, egyharmaduk pedig annak közelében jár.

Selmeczi Kamill háziorvos, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének vezetője az Abcúgnak úgy fogalmazott, a fiatal orvosok a következő okok miatt nem pályázzák meg az üres körzeteket:

  • A háziorvosi a legrosszabbul fizető orvosi szakma.
  • Külföldön sokkal jobb karrierlehetőségek vannak.
  • Kórházi szakorvosként is nagyobb fizetésért, kisebb leterheltség mellett tudnak dolgozni.
  • A betöltetlen praxisok sok esetben kis falvakban vannak, elszigetelten, ráadásul több település között kell ingázni.
  • Azokon a helyeken, ahol a betöltetlen praxisok vannak, nem jellemző a hálapénz, sőt, ma már az sem, hogy a falusi betegek természetben, például megtermelt étellel kedveskednének az orvosnak.
  • A háziorvosoknak vállalkozóként maguknak kell kifizetniük a rendelőben lévő eszközök beszerzését, ez pedig támogatás híján nehéz. A személyzetet, például a nővért, szintén ők fizetik, a praxisok többségében pedig csupán egyetlen alkalmazottra futja, ami kevés a minőségi betegellátáshoz.
  • “A háziorvosoknak kiemelt fizetésre lenne szükségük, hogy az a kolléga, aki úgy dönt, hogy elhagyja a kórházi pályát, annak megérje a váltás” – mondta el Selmeczi az Abcúgnak.

    Pályázattal motivál az állam, de tovább nőhet az üres praxisok száma

    Az állam a probléma kiküszöbölésére pályázatokat hirdet 2014 óta: a letelepedésre 6-10 millió forint közötti, míg a praxisjog elnyerésére 4 millió forintos támogatást nyújt. A pályázat feltétele, hogy a nyertes cserébe legalább 4 évig helyben marad.

    A letelepedési pályázaton keresztül az állam két év alatt 703 millió forintot fizetett ki, és 63 tartósan betöltetlen körzet helyzete oldódott meg. A praxis-pályázaton 39 praxist sikerült betölteni 181 millió forintnyi támogatásból.

    "Mindkét pályázatot kiírták újra, és az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szerint 112 pályázat érkezett rájuk. A program ugyanakkor láthatóan csak mérsékelni tudja a betöltetlen körzetek szaporodását, megállítani nem. Hiába támogatták meg ugyanis 102 körzet megvásárlását összes 884 millió forinttal, a tartósan betöltetlen körzetek száma 2014-től (a programok kezdetétől) idénre 28-al nőtt.

    A novemberi, 281 darab tartósan betöltetlen körzet száma ráadásul hamar tovább emelkedhet. Jelenleg ugyanis ennél több, összesen 352 darab körzet áll üresen, 71 darab azonban csupán a közelmúltban vált üressé, kevesebb mint hat hónapja, így még nem számít tartósan betöltetlennek. De ha pár hónapon belül nem jelentkezik a megvételére háziorvos, akkor ezek is felkerülnek az OALI listájára" - olvasható a cikkben.