Marosvásárhely: bemehetett a gimnáziumba a felfüggesztett magyar igazgató

2016. december 15. 12:39 2016. dec. 15. 12:39

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) engedélyezte, hogy csütörtökön négy órára bemehessen a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumba Tamási Zsolt, az intézmény tisztségéből felfüggesztett igazgatója - jelentette csütörtöki számában a Krónika napilap.

Az igazgató - aki egyedül rendelkezik aláírási joggal az intézményben - ez idő alatt elláthatja kézjegyével a tanárok fizetési íveit és az iskola működését biztosító egyéb iratokat. A gimnázium működése korábban ellehetetlenült amiatt, hogy az intézmény létrehozása körüli vélt törvénysértéseket vizsgáló DNA november elején hatvan napra felfüggesztette tisztségéből Tamási Zsoltot, és megtiltotta belépését az iskolába.

A korrupcióellenes ügyészség szerint Tamási Zsolt és Stefan Somesan Maros megyei főtanfelügyelő annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Stefan Somesant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja.

A román állam 2004-ben szolgáltatta vissza a római katolikus egyháznak a 20. század elején épített II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium épületeit, melyekben az Unirea román és magyar tannyelvű főgimnázium működött. Ugyanabban az évben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be a marosvásárhelyi katolikus oktatás.

Az egyháznak 2014-ig kellett várnia, míg az önkormányzat hozzájárult a Római Katolikus Gimnázium létrehozásához. Az intézmény a 2015-2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyház épületeibe, amelyeket jelenleg az Unirea Főgimnáziummal oszt meg. Egy feljelentés nyomán a DNA 2015-ben az ingatlan visszaszolgáltatásának ügyében is vizsgálatot indított.