Meghátrált a lengyel kormány, szabadon mozoghat a sajtó a szejmben

2016. december 20. 11:09 2016. dec. 20. 11:09

Január 6-ig új javaslatokat nyújtanak át az újságíróknak a lengyel parlament épületébe való bejutásról - közölte hétfőn Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke. Addig - felülírva a múlt heti tiltást - sajtó munkatársai a régi rendszer értelmében szabadon mozoghatnak a szejm épületében.

Marek Kuchcinski, a lengyel parlament alsóházának, a szejmnek az elnöke a múlt héten elrendelte, hogy az újságírók kedd reggel 10 órától nem léphetnek be a szejm épületébe. Az intézkedés hatalmas felháborodást váltott ki, ellenzéki parlamenti képviselők péntek óta tartják blokád alatt a parlamenti pódiumot, a hét végén a parlament épületénél tüntetések voltak.

Miután minden médium január 6-ig megkapja az új javaslatokat, "leülünk, hogy tárgyaljunk a végleges megoldásokról" - mondta Karczewski. Hozzátette: addig a régi szabályok lesznek érvényben. Mint mondta, hasznos találkozót tartott az újságírókkal, amelyen tájékozódott a sajtó "várakozásairól és kifogásairól".

"A találkozó során ismét hangsúlyoztam, hogy a szejm és szenátus munkáját szervezők biztosítani kívánják, hogy az újságírók korlátozások nélkül találkozhassanak a képviselőkkel és a szenátorokkal". "Hazugságnak" nevezte azt az információt, amely szerint az újságírókat eltávolítják a szejm és a szenátus épületéből. Kijelentette, hogy az újságírók "korlátozás nélkül találkozhatnak" a törvényhozókkal.

Grzegorz Schetyna, a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy "valami baj történt a lengyel demokráciával". A PO más vezetői a szejm elnökének lemondását követelték, valamint ügyészségi vizsgálatot sürgettek a jövő évi költségvetésről pénteken nem az ülésteremben tartott szavazásról.

Andrzej Duda államfő, aki vasárnap ellenzék vezetőkkel tárgyalt, hétfőn Marek Kuchciskivel találkozott, akitől a kialakult helyzet értékelését kérte - írta honlapján Ryszard Terleckire, a szejm alelnökére hivatkozva a TVN24 lengyel televízió. Duda hétfőn tárgyalt Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökével is. Kaczyinski hétfőn a párt székházában megbeszélést folytatott Beata Szydlo kormányfővel is.

A sajtó és a PiS képviselői közötti tárgyalások ellenére a továbbra is érvényben van az újságíróknak a tiltakozások miatt a parlament székházából való átmeneti kitiltása - írta a PAP lengyel hírügynökség. Stanislaw Karczewski szenátusi elnök (PiS) hétfőn megerősítette, hogy a tiltakozások ellenére továbbra sem engedik be az újságírókat a szejm épületébe. Hozzátette: a szenátusba a keddi és a szerdai ülésnapon viszont bemehetnek az újságírók.

A lengyel külügyminiszter hétfőn úgy vélte, hogy a kormányellenes tiltakozás frusztrált ellenzéki politikusok műve, akik nem tudnak belenyugodni a hatalom elvesztésébe és a kormány népszerűségébe. Witold Waszczykowski külföldi újságírókkal találkozva kijelentette: a parlamenti tudósítás korlátozása elleni tiltakozás csupán ürügy, hogy tömeges tiltakozásokba kezdjenek a lengyelországi helyzet ellen.

Lengyelországban több mint egy éve tart a politikai válság a populista Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság pártja kormányra kerülése óta bevezetett változtatások miatt. Több intézkedést az Európai Unió és liberális lengyelek a jogállam megsértéseként bírált, mindenekelőtt az alkotmánybíróság jogkörének módosítására irányuló lépéseket, amelyek gyengítik a fékek és ellensúlyok rendszerét.