Merkel: "Azt kell feltételeznünk, terrortámadás történt"

2016. december 20. 11:35 2016. dec. 20. 11:35

Megszólalt Angela Merkel német kancellár a december 19-ei berlini, kamionnal elkövetett támadás kapcsán, melyben 12 ember halt meg, és 48 fő sérültet ápolnak. Merkel azt mondta sajtótájékoztatóján: "azt kell feltételeznünk, hogy terrortámadás történt."

Sajtótájékoztatót tartott a december 19-ei berlini támadás kapcsán Angela Merkel.

A kancellár a Reuters tudósítása szerint azt nyilatkozta, "azt kell feltételeznünk, hogy terrortámadás történt", és azt "különösen visszataszítónak" tartja, ha beigazolódik az a feltételezés, hogy az elkövető Németországban menekültként kért oltalmat.

(Sajtóhírek szerint az elkövető pakisztáni származású, aki év elején káért menekültstátuszt magának Németországban. A hatóságok előtt ismert volt kisebb bűncselekmények elkövetése miatt - olvasható az Index cikkében.)

Saarland tartomány belügyminisztere a támadás kapcsán úgy fogalmazott, Németország hadiállapotban áll - olvasható a tudósításban.

KKM: három magyart keresnek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt tanácsolja a Németországba készülő magyar utazóknak, hogy főleg a nagyvárosok forgalmas helyein, karácsonyi vásárain, tömegrendezvényeken, turisták által látogatott fontosabb közterületeken a szokottnál is nagyobb óvatosságot, körültekintést tanúsítsanak.

A tárca konzuli szolgálata által kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt kérik az utazóktól, hogy kísérjék figyelemmel és tartsák be a német hatóságok útmutatásait.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, negyvenkilencen megsérültek, többen súlyosan. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták, és jelenleg is tart a kihallgatása.

A KKM közölte: a feltételezhető terrorcselekménnyel összefüggésben a német hatóságoktól a magyar nagykövetség eddig nem kapott olyan tájékoztatást, amely szerint magyar állampolgár is lenne az áldozatok és a sérültek között.

A berlini rendőrség külön ügyeleti telefonszámot működtet a terrorcselekménnyel kapcsolatos, konkrét személyekre irányuló érdeklődések megválaszolására, az ügyelet a 004930 54023111-es számon érhető el.

A KKM azt javasolja a Németországba utazóknak, hogy indulásuk előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján és ott ne csak Németországot, hanem az országon belüli pontos tartózkodási helyüket is jelöljék meg, a várost mindenképpen.

Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke korábban azt mondta: a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat, mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították azokat a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat - közölte. (MTI)