Lelőtték Milánóban a berlini terrortámadás gyanúsítottját

2016. december 23. 12:25 2016. dec. 23. 12:25

Egy igazoltatáson bukott le Milánóban a berlini terrortámadás gyanúsítottja: a tunéziai Anis Amri az igazolványai átadása után fegyvert rántott és rálőtt a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet. Amri belehalt a tűzváltásba, egy rendőrt könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.

Milánóban, egy igazoltatáson akadt fenn a december 19-ei berlini merénylet gyanúsítottja, a tunéziai születésű Anis Amri. A merényletben - Amri egy kamionnal hajtott be egy karácsonyi vásár területére - 12 ember halt meg (11 fő a vásározók közül, egy fő pedig a kamion eredeti lengyel sofőrje volt, aki a támadás közben is megpróbálta félrerántani a kormányt, a feltételezések szerint a merénylő több késszúrás után egy fejlövéssel végzett vele), 50-en pedig kórházba kerültek.

A német hatóságok először egy pakisztáni férfit tartóztattak le a merénylet miatt, de később kiderült, tévedés történt. Ezután terelődött a gyanú Amrira, aki 2011-ben Olaszországba érkezett menekültként, ahol agresszív magatartása miatt börtönben is ült. Innen Németországba került, ahonnan ugyan kiutasították, de mivel eredeti papírjai nem voltak meg - Amri több álnevet és születési adatot is használt -, Tunézia nem fogadta vissza. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára - olvasható az Index cikkében.

A The Local olaszországi lapjának cikke szerint a hírt, hogy Amrit lőtték le, az olasz belügyminiszter Marco Minitti erősítette meg egy sajtótájékoztatón december 23-án késő délelőtt.

Minitti beszámolója szerint péntek hajnal három óra környékén egy rendőrjárőr rutinigazoltatást végzett a milánói pályaudvarnál, ezen akadt fenn a gyanúsított, aki az igazolványa átadása után fegyvert rántott, és - sajtóhírek szerint - "Allahu akbar!" felkiáltással rálőtt a rendőrökre. A rendőrök viszonozták a tüzet, a tűzváltás Amri életébe került, egy rendőr könnyebben sérült meg, őt kórházban ápolják.

A La Stampa értesülései szerint Amri hátizsákjában egy vonatjegyet találtak, ami szerint Franciaországon keresztül érkezett meg Olaszországba. Hogy oda miként jutott el, azt egyelőre nem ismerni -- olvasható az Index cikkében.

A németek még nem erősítették meg a hírt

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) római kapcsolattartója tájékoztatást kapott az olasz belügyminisztériumtól arról, hogy a hétfői berlini kamionos merénylet elkövetésével gyanúsított Anis Amrit lelőtték péntek hajnalban Milánóban - jelentette be a német belügyminisztérium szóvivője.

Tobias Plate a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte, hogy a német kormány egyelőre nem tudja hivatalosan is megerősíteni Anis Amri halálát, de az olasz partnerek által a BKA munkatársának tudomására hozott információk alapján már minden jel arra mutat, hogy a merénylettel alaposan gyanúsított tunéziai állampolgárról van szó, és "részéről nem fenyeget többé veszély".

Martin Schäfer, a külügyminisztérium szóvivője hozzátette, hogy az olasz hatóságok a milánói német főkonzulátust is értesítették a fejleményről. Mint mondta, köszönet illeti az olasz partnereket a szoros együttműködésért. (MTI)