Ónos eső: az egész Dél-Dunántúl kaphat

2017. január 4. 08:44 2017. jan. 4. 08:44

Somogy és Baranya mellett Tolnára is kiadták a figyelmeztető előrejelzést szerdára a csapadék miatt.

Már kedden hírt adtunk arról, hogy ónos eső teheti nehezebbé a közlekedést az ország több megyéjében január 4-én. Akkor még csak Somogyban és Baranyában élt figyelmeztető előrejelzés, mostanra viszont már jóval több megye sárgul az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén, közéjük került Tolna is. Eszerint a dél-dunántúli megyék mindegyikében számítani kell szerdán néhány tized milliméter ónos esőre.

Az előrejelzés szerint kora délelőttig mindenütt megnövekszik a felhőzet, így napközben alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd estétől az északi megyékben ismét szakadozik, csökken a felhőzet. Több helyen várható kisebb csapadék: eleinte főként havazás, a Dunántúl délnyugati, nyugati felén havas eső, eső, ónos eső lehet, majd kora délutántól a középső országrészben is előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati, nyugati szél az északi, északkeleti vidékeken sokfelé erős, helyenként viharos lesz, amely arrafelé hófúvást okozhat. A hőmérséklet kora délután általában -1 és +4 fok között várható, északnyugaton lesz a legenyhébb idő. Késő estére -3 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

A figyelmeztető előrejelzés szerint Észak felől kis mennyiségű, döntően 4-5 milliméter alatti vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, a csapadékhajlam jelentős csökkenése, megszűnése szerda estétől, késő estétől várható.

Amint az a prognózisban olvasható, a legkevesebb csapadék a délnyugati tájakon valószínű. Az északkeleti megyékben - a csapadékos időszakokban - végig a havazás lesz a jellemző. Előbb a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, majd napközben a középső megyékben is ónos eső, havas eső, eső válthatja fel a havazást. A lehulló friss hó jellemzően lepel és 4 centiméter közé becsülhető, de nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében és az északkeleti határvidéken 5 centiméter körüli mennyiség is lehet.

A tovább erősödő, helyenként viharossá fokozódó nyugatias szél elsősorban az északkeleti megyékben és a magasabban fekvő részeken hordhatja a havat, és hóátfúvásokat képezhet. A legerősebb széllökések (szerda napközben és este) az Északi-középhegység térségének alacsonyabb részein és a Tiszántúl északi felén néhol 65-70 km/h körül alakulhatnak (a hegyekben ennél jóval erősebb szél is várható). Emellett főként estétől Sopron és Mosonmagyaróvár környékén is lehetnek 70-75 km/h körüli széllökések.