400 négyzetméteres ház lángolt Orfűn - fotók

2017. január 9. 12:47 2017. jan. 9. 12:47

Izzó kémények, izzó gipszkarton, eldugult kémény és kigyulladt különjáratú autóbusz is dolgoztatta a megye lánglovagjait vasárnap.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerinta tűzoltókat több, a fűtési szezonhoz köthető tűzesethez riasztották vasárnap, de egy nagy kiterjedésű épülettűznél is helyt kellett állniuk Orfűn.

Mint írták, Siklóson és Gerde településen is lerakódott korom gyulladt meg egy-egy családi ház kéményében. A tűzoltók mindkét helyszínen átvizsgálták a tetőteret, de a tűz nem terjedt tovább. A kéményseprő-ipari közszolgáltató helyszíni vizsgálatáig egyik esetben sem használható a fűtési rendszer.

Egerágon egy gipszkarton fal izzott egy Kassa utcai családi házban. A gipszkarton a kályha csövétől melegedett túl, amit a tűzoltók megbontottak így megszűnt az izzás.

Eldugult egy kémény egy sumonyi családi házban, a füst pedig visszaáramlott a lakótérbe. A mentőszolgálat megvizsgálta az ott élőket, de nem szenvedtek füstmérgezést. A kéményseprő-ipari közszolgáltató itt is helyszíni szemlét fog tartani.

Megfagyott a víz egy vegyestüzelésű fűtési rendszerben Komlón. A tűzoltók eltávolították az égésterméket a kazánból, így megszűnt a veszély. Az ott lakó két ember átmenetileg rokonokhoz költözött.

Hibás volt a gázszelepje egy propán-bután gázpalacknak, ezért riasztották a tűzoltókat Pécsre az Alsóhavi dűlőben. A tűzoltók egy vízsugár készenlétben tartása mellett leengedték a gázt a meghibásodott palackból.

Kigyulladt egy különjáratú autóbusz hátulja Siklós-Máriagyűdön. A busz korábban gyerekeket szállított, de a tűz keletkezésének időpontjában a buszsofőrön kívül már nem tartózkodott rajta senki. A siklósi tűzoltók rövid időn belül megfékezték meg a lángokat, amelyben senki nem sérült meg, az anyagi kár azonban jelentős.

Kigyulladt egy körülbelül négyszáz négyzetméteres épület tetőszerkezete Orfűn, a Széchenyi téren. A pécsi és a komlói hivatásos tűzoltókat és a pécsi önkéntes tűzoltókat is a helyszínre riasztották, az oltást pedig a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A háromszintes vendégház középső szintje, a tetőtér beépítése és a tetőtere égett. A tűz keletkezésének időpontjában senki nem tartózkodott az épületben. A tűzoltók kiérkezésekor a házhoz épített kör alakú üvegezett lépcsőház és a lépcső melletti, helyiségek égtek, valamint a tetőtér beépítés és a tetőszerkezet égett nagy felületen. A beavatkozók közel nyolc órán át dolgoztak a helyszínen, a tűz okát tűzvizsgálat fogja tisztázni.

Helyszíni fotók a tűzről:

[gallery="70" picture="5104"]