Kiadták a veszélyjelzést, 20 centi havat hozhat a péntek

2017. január 12. 13:56 2017. jan. 12. 13:56

Kiterjedt csapadékzóna kapja el kis hazánkat péntek hajnalban, amiből eső, havas eső és hó is hullhat rendesen. Baranyában, Somogyban és Tolnában is kellhet a hólapát és a hótaposó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken az éjjeli órákban kiterjedt csapadékzóna érkezik, ennek hatására amely az ország nagy részén jelentős csapadékmennyiségre kell számítani. A délnyugat-északkelet tengely széles sávjában többfelé 15-20 mm körüli csapadékmennyiség várható.

A prognózis szerint eleinte még sokfelé eső várható, majd a délután folyamán északnyugat felől az esőt egyre nagyobb területen havas eső, később havazás váltja fel. Azonban az Északi-középhegység tágabb környezetében mindvégig havazás várható, így ott éjfélig jelentősebb mennyiség (nagyobb területen 10-15, de helyenként akár 20 cm) is felhalmozódhat.

A halmazállapot váltást követően nagyobb mennyiség a Dél-Dunántúlon és Duna-Tisza közének középső területein várható. Ezeken a területeken (intenzitástól és a halmazállapot váltás időpontjától függően) 10, helyenként 15 cm körüli hó, tapadó hó várható.

A várható időjárás miatt veszélyjelzést rendeltek el január 13-ra, ez a Dél-Dunántúlt is érinti. Eszerint Baranyában, Somogyban és Tolnában 24 óra alatt 5 centinél több friss hó hullhat, esőből pedig 20 milliméter jöhet.

A legtöbb hó - 20 centi - Nógrádban, Borsodban és Hevesben várható.

Pénteken a hajnali óráktól a kora délelőtti időszakig a Dunántúl északkeleti megyéiben, a Duna-Tisza közén és az Alföld déli részein előfordulhat ónos eső (várhatóan 1 mm alatti). Az éjjeli órákban az Északnyugati megyékben a déli szelet viharos (70 km/h) körüli széllökések kísérhetik.