Folytatódik a pécsi Fidesz egykori kedvenc vendéglősének pere

2017. január 15. 11:40 2017. jan. 15. 11:40

Tovább tárgyalják V. Ferenc, az ismert pécsi vállalkozó perét, akit azzal vádolnak: az általa irányított őrző-védő cég 80 milliós adócsalást követett el. Nem kétséges: ugyanarról az emberről van szó, akinek a nevéhez a pécsi Fidesz egykori kedvenc kocsmája fűződik.

A Pécsi Járásbíróság január 16-án folytatja V. Ferenc és két társa ügyét. A vádirat szerint, amelyről korábban is írtunk, az ismert pécsi vállalkozó által irányított gazdasági társaság őrző-védő tevékenységet végzett alvállalkozóként, melyből 2008-2009. évben mintegy 230 millió forint bevételt szerzett

.

Ám a Kft-t irányító vádlott abból a célból, hogy az alvállalkozóként elvállalt őrzés-védelmi tevékenységet ténylegesen elvégző személyek után a Kft-nek ne kelljen eleget tennie adó- és járulékfizetési kötelezettségének elhatározta, hogy alvállalkozói számlákat állít be cége könyvelésébe azt a látszatot keltve, hogy a tevékenységet ténylegesen végző személyek munkáját az alvállalkozóként általa bevont cégek végzik. Az elsőrendű vádlott által felkért másik két vádlott, a saját cégeik nevében – mely gazdasági társaságok ekkor már nem működtek – valótlan tartalmú számlákat állítottak ki, mellyel V. Ferenc cégének adófizetési kötelezettségét mintegy 80 millió Ft-tal csökkentette.

Legalábbis a vádirat szerint.

V. Ferenc valóban ismert pécsi vállalkozó. Tavaly januárban a Jobbik sajtótájékoztatóján Fogarasi Gábor foglalkozott a Murphy's Pubbal, amely hosszú évekig V. Ferenc nevéhez kötődött, és a Brill Security Kft-vel, ami szintén tudottan az ő érdekeltségébe tartozott.

A Murphy's Pub kedvelt helye volt a helyi Fidesznek, rendre itt tartották például a választási eredményvárókat.

Fogarasi a Brill Security Kft-ről elmondta: havi 2,6 millió forintért látott el akkor őrzést önkormányzati ingatlanoknál, vagyis a vállalkozó a közpénzekből is kapott.

Fogarasi Gábor anno a Murphy's Pub körüli zavarokról is beszámolt, ahogy mi is megtettük számos alkalommal. A kocsma ugyan 30 milliós tartozással bírt akkor, de Fogarasi szerint az önkormányzat asszisztált ahhoz, hogy a kényszertörlés alá eső korábbi bérlő egy másik cégbe menthesse át az üzletet, és a bérleti díjat is csökkenthesse (ami kevesebb lett így, mint amennyire 2008-ban megkötötték a szerződést). Mindezt úgy, hogy mindkét cég (Corner Pub Kft., Central Restaurant Kft.) a vállalkozó lányának nevén volt a fenti cikk megjelenésekor.