3,3 millióból állítanak emlékművet a málenkij robotra hurcoltaknak Pécsett

2017. január 16. 08:04 2017. jan. 16. 08:04

A tervek szerint februárban, a pécsi vasútállomás közelében állítják majd fel azt az domborműves oszlopot, mellyel a Szovjetunióba internáltakra emlékeznek. Az alkotást pályázati pénzből finanszírozza az önkormányzat.

Pécs önkormányzata még 2016 augusztusában nyújtott be támogatási kérelmet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz az „Emléktáblák kihelyezésének támogatása" című pályázati felhívásra, amely a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok Emlékévéhez kapcsolódik - derült ki abból az előterjesztésből, mely január 19-én kerül a pécsi közgyűlés elé.

Mint írták, Magyarországról a rendelkezésre álló adatok alapján hozzávetőlegesen 300 000 polgári személyt hurcoltak el három ütemben 1944-45 fordulóján. Az érintett hazai területek elsősorban a Dél-Dunántúl: főleg Baranya, Somogy és Tolna megye, továbbá az Alföld, Heves és Nógrád megye, valamint Pest, Borsod és Szabolcs megye voltak.

Az internálások Baranya megyében főként a délebbi településekről, továbbá Pécsről és Siklósról történtek. Baranya megyében több mint 200 községből hurcoltak el civileket, ebből 49 a siklósi és a szentlőrinci járásra esett. A gyűjtőpont a pécsi Lakits laktanya volt. Ide szállították az embereket, majd vonattal tovább vitték őket. Pécs így a málenkij robotra hurcolások egyik fő magyarországi pontja volt.

A fentiek okán Pécs önkormányzata egy emlékmű felállításával kíván méltón megemlékezni a meghurcoltakra és elhunytakra - áll az előterjesztésben.

A Trischler Ferenc által tervezett emlékművet a tervek szerint 2017 februárjában állítják fel. A leírás szerint az emlékoszlop, mely egyben a dombormű talapzata is, 2,80 m X 0,90 m X 0,45 m méretű lesz. Az oszlop alapozásánál a posztamens sülylyesztve, -0,10 cm-en indul. Anyaga látszóbeton, mely a struktúrájával és színével kiemeli a bronzból készült portrésorozat relief szalagot. A posztamens körül szürke, mosott gránitkövekkel bélelt és szegélyezett kőágyást alakítanak ki. A dombormű 90 cm széles és 45 cm magas, anyaga bronz.

A köztéri alkotás egy, a városi tulajdonban lévő közterületen, a pécsi vasútállomás közelében elhelyezkedő füves, parkosított területen (a Kolozsvári és a Mártírok utca kereszteződésénél lévő részen) áll majd. A szobor bruttó 3,3 millió forintból készül el, melyet a pályázaton befolyt összeg fedez.