Havazást, hófúvást kap a Dél-Dunántúl, kiadták a veszélyjelzést

2017. január 17. 07:40 2017. jan. 17. 07:40

Kedd estig havazhat Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun déli területein, a frissen hullott havat pedig a megerősödő északkeleti szél hordhatja - figyelmeztet a meteorológia.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint január 17-én, kedden az ország déli részén borult lesz az ég, valamint kisebb-nagyobb megszakításokkal egész nap várható havazás is.

Északon fokozatosan szakadozik a felhőzet, csapadék ott nem várható. Az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül, a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, valamint északkeleten olykor mjavascript:void(0);eg is erősödik. Néhol hófúvás előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul, késő estére -3, -10 fokra hűl le a levegő.

A figyelmeztető előrejelzés szerint délnyugaton - elsősorban Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megye déli részein - előreláthatólag kedd estig, éjfélig folytatódik az általában gyenge, főként a délnyugat határ közelében időnként közepes intenzitású havazás (általában 1-3 centiméter). Baranya megye déli határa közeli területein és Somogy megye délkeleti részén azonban 3-5 centiméter feletti hó valószínű.

A havazás mellett hófúvásra is számítani kell. Amint az a prognózisból kiderült, Baranyában és Somogy megye délkeleti részén a frissen hulló havat kedd délutánig, estig hordhatja a megélénkülő vagy megerősödő (35-50 km/h) északkeleti szél. Északkeleten és az Alföldön (főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megye egyes részein illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye északi felében) a 40-55 km/h-s széllökések hordhatják a havat.

Veszélyjelzés keddre a hófúvás miatt:

Veszélyjelzés keddre a havazás miatt:

Nem sokkal reggel nyolc előtt több baranyai (a szigetvári, a sellyei, a bólyi, a siklósi, a szentlőrinci, a mohácsi) és egy somogyi (a barcsi) járásban riasztás élt a hófúvás miatt. Ez arra figyelmeztet, hogy néhány órán belül bekövetkezhet az, amire figyelmeztetnek a szakemberek.