Másfél milliárdból újítják fel a Régészeti Múzeumot

2017. január 17. 10:59 2017. jan. 17. 10:59

Másfél milliárd forint pályázati pénzből lehelnének életet az évek óta üresen álló pécsi Régészeti Múzeumba, a projekt során integrált múzeumi központot hoznának létre.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. sikerrel pályázott egy TOP-felhívásra, mely során 1,5 milliárd forintot nyert a város.

Ebből a pénzből létrehoznak egy Integrált Múzeumi Központot, mely Pécset a középpontba állítva elsősorban régészeti kiállításként funkcionál, kiegészülve a helyi néprajzi és várostörténeti elemekkel.

A közlemény szerint a kiállítás tartalmát, mely az őskortól mutatja be a város történetét napjainkig, a Janus Pannonius Múzeum munkatársai állították össze a kor igényeinek megfelelő interaktív szemléltetési eszközök beépítésével. Mint írják, a létrejövő állandó kiállítás mellett az épületben kialakítandó terek további számos lehetőséget biztosítanak a múzeum számára, akár az ideiglenes kiállításoknak helyet biztosító térben, akár a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban, melyeknek köszönhetően az intézmény program- és kiállításszervezési lehetőségei jelentősen bővülnek.

A tervek szerint a felújított épületben kaphat helyet a Pécsi Értéktár kiállítás is. A létrejövő múzeumi centrum kialakításánál a tervezők kiemelten foglalkoztak a turisták igényeivel. Ennek érdekében a létrejövő fogadócsarnokban alakítják ki a Janus Pannonius Múzeum kiállításaira, valamint a város által kínált további turisztikai termékekre fókuszáló információs pontot. A fogadótér a tervek szerint a busszal a Széchenyi tér tetejére megérkező turistacsoport (akár 80 fő) igényeit egyszerre, teljes egészébe ki tudja majd szolgálni.

A projektnek köszönhetően az épület az örökségvédelmi engedélyben előírtak szerinti felújítás mellett olyan interaktív eszközökkel bővül, amelyek minden korosztály számára befogadhatóvá és érdekessé teszik a város történelmét átölelő tárlatot - áll a közleményben.