Fidesz és Kővári: se veled, se nélküled

2017. január 18. 14:54 2017. jan. 18. 14:54

Kapkodjuk a fejünket. Kővári János és a pécsi Fidesz kapcsolata már-már roncsfilmi magasságokba szökik. A minap még civilpénzmegvizsgáló bizottságot kötöttek a volt párttárs nyakába, ma meg már két hónapos haladékot kap a hozzá kötődő alapítvány, nehogy lemaradjanak a kisbuszvásárlásról.

Persze az időben visszamenve ez még kacifántosabb. A Tubes-ügy óta a politikai és a civil lét határán imbolygó Kővári előbb a Fidesz parlamenti képviselője lett az Összefogás Pécsért Egyesület városi képviselete mellett. Aztán a 2014-es választások közeledtével egyszer csak levált az anyapártról, és az ÖPE - a rossz nyelvek szerint finoman szólva is afféle belső ellenzékként – önállóan vágott neki az önkormányzati választásoknak.

Lett is nagy ribillió utána: a fideszes többségű városi közgyűlés vegzálóbizottságot hozott létre a civileknek juttatott önkormányzati pénzek elosztásának utólagos felgöngyölítésére, mert a Fidesz-KDNP akkori frakcióvezetője, ma már alpolgármester Decsi István szerint „felmerült a gyanú, hogy a Kővári János (ÖPE) által felügyelt területtel nem volt minden rendben”.

„Ha felmerül a gyanú, hogy egy bizottság vagy annak elnöke politikai céljaira használt fel közpénzeket, annak nyilvánosságra kell kerülnie. Márpedig felmerült, ezért meg kell vizsgálni, hogy Kővári János milyen összegekkel támogatta azokat a szervezeteket, amelyeknek egyes tagjai az ÖPE jelöltjei voltak a választásokon” – mondta Decsi akkor a Bamának.

Kővári ugyanakkor politikai támadásról, a civilek megfélemlítéséről beszélt.

A bizottság aztán keményen megdolgozott azért, hogy felderítse a majdnem semmit, végül nem is kellett rendőröket bevonni, meg semmi ilyesmi.

A csütörtöki pécsi közgyűlés pedig már arról szavaz, hogy a jóságos önkormányzat adjon két hónap haladékot a Kővárihoz kötődő Kerek Világ Alapítvány 2016-os önkormányzati támogatásának – mert ez végig megvolt ám, csak úgy mondjuk – felhasználására és a beszámolásra. Mert így nem maradnak le a tervezett kisbuszvásárlásról.

Olyan szép ez. Csak nehogy megint választások legyenek.