Milliárdos tartozások a Matyi Dezső-cégbirodalomban

2017. január 18. 07:59 2017. jan. 18. 07:59

Elég nehéz helyzetben lehet a Matyi Dezső által vezetett Könyvbazár Kft., pár napja ugyanis olyan körlevéllel fordultak a könyvkiadókhoz, hogy nekik tartozik egy cég, emiatt nem tudnak fizetni. A kiadók elkezdték visszahívni kiadványaikat az Alexandra bolthálózatából - értesült a hvg.hu.

Milliárdos tartozások

Január 12-én körlevelet küldött a Könyvbazár Kft. több könyvkiadónak és viszonteladónak, amelyben Matyi Dezső ügyvezető arról értesítette partnereit, hogy nem tud fizetni. Az ügyvezető okként egy másik céget, a Rainbow Üzletlánc Kft-t hozta fel, mely 3,8 milliárd forinttal tartozik a Könyvbazár felé. Matyi Dezső megoldási javaslata egyszerű volt, kicsit leegyszerűsítve: mindenki keresse ott a pénzét.

A hvg.hu értesülése szerint több nagy könyvkiadó (Libri, Kossuth, Líra) azonnal elkezdték visszahívni az Alexandra boltláncból a könyveiket (a Könyvbazár látja el a kiadványokkal az Alexandra boltjait). A cikk szerint a mintegy 3000 cím kivonása a hálózat bedőlésével járhat, a piaci szereplők 4,5-5 milliárd forintosra taksálják a tartozást.

Hadobás Béla feltűnt?

Matyi Dezső birodalma a 2010-es évek elejétől kezdve nehezebb helyzetben van, legutóbb 2014-ben rezgett a léc. Akkor, hogy a csődhelyzetet elkerülje, "Matyi a Pécsi Direkt vagyonát (beszállítóit és dolgozóit is) egy titokzatos amerikai cégen, a Rainbow Publishing LLD-n keresztül a Rainbow Üzletlánc Kft.-be mentette át. Illetve az amerikai és a magyar szivárványos cég mögött is Matyi Dezső állt, aki úgy szervezte át a cégeit, hogy a könyvnagykereskedelmet az akkori feleségére, Szabó Tündére íratott Könyvbazár Kft.-be vitte, a kiskereskedelmet (tehát lényegben a könyvesboltokat) pedig a Rainbow Üzletlánc Kft.-be. Utóbbiban 2010 óta ő volt az ügyvezető, de hogy az Alexandra lánchoz papíron semmi kötődése ne maradjon, annak is az exfeleség lett az első számú vezetője. A Rainbow Üzletlánc Kft.-ben bukkant fel a Wolf-CRS, mely 2016 szeptemberében átvette az irányítást.

Hétfőn reggel a Wolf-CRS. Kft. nevében két férfi, Somogyi Ferenc és Hadobás Béla megjelent az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete - a szerk.) irodájában azzal, hogy ők szeretnék a kiskereskedelmi könyvesbolthálózatot tovább működtetni, de azt csak úgy tudják vállalni, ha a hálózatban felhalmozott tartozásokat a nagykereskedőre hárítják. A könyves szakmában a felbukkant két férfi egyikét sem ismerik forrásaink" - olvasható a hvg.hu cikkében.

Hadobás Béla neve Pécsen sokfelé ismert, a 2000-es évek elején a MiZónál dolgozott, majd egy rövid ideig a Pécsi Kreatív Központ igazgatója lett, ahonnan pár hónap elteltével távozott.

Roló?

A cikk szerint a Rainbow Üzletlánc Kft. élére egy harkányi illetőségű férfi, Vass István került tavaly szeptemberben (és idén február végéig ül az ügyvezetői székben), aki a céginformációk szerint zömmel agrárjellegű vállalkozásokban fordult meg eddig.

A Rainbow-ban tavaly szerzett irányítási jogot a Wolf-CRS (melyet Ihász Péter vezet, aki a könyves szakma előtt ismeretlen), január 9-én Matyi Dezső az MKKE ülésén erről annyit mondott, hogy megvezették, és feljelentést tett.

A hvg.hu úgy értesült, a Rainbow-dolgozóknak azt mondták, Matyi Dezsőék több mint 3 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni, Matyiék azonban pont azt állítják, a Rainbow Üzletlánc tartozik a Könyvbazár felé. Matyi Dezső cégének azt is megtiltotta, hogy árut adjon ki a Rainbow felé. Az MKKE részéről a hvg.hu-nak úgy nyilatkoztak: "Matyi Dezsőnek nincs tovább".