Jön a legpazarabb városrehab

2017. január 19. 10:25 2017. jan. 19. 10:25

Egyenként majdnem 13 millió forintot költhetnek Pécsen közel 50 lepattant szociális bérlakás felújítására. Aranyvécé és márványpadló, vagy semmi, ha már mindegyikre elköltik két kertvárosi panel árát.

Aláírták a szociális városrehabilitáció folytatását célzó „SZOCFÉSZEK- Szociális lakhatást támogató projekt Pécsett” című pályázat támogatási szerződését. Ezzel 610 millió forintból folytatódhat a Pécs keleti városrészeit érintő, 2013-ban útjára indított szociális városrehabilitációs program - írja Hoppál Péter országgyűlési képviselő közleményében.

Kedvezőtlen demográfiai helyzet, az alacsony iskolázottság, a tartós munkanélküliség magas szintje, az alacsony társadalmi státusz és az erősen leromlott környezet – ezek miatt kezdte meg Pécs városa 2013-ban a keleti városrészeit érintő szociális városrehabilitációt, melynek eredményeképpen egyaránt javult a lakókörnyezet és az ott élők szociális helyzete Pécsbányán, Pécs-Somogyban, Hősök terén és György telepen – írja közleményében a kulturális államtitkár.

Pécs kiemelt célja, hogy a város szegregáció által érintett területein a megkezdett szociális városrehabilitáció tovább folytatódhasson. A fenti cél megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Megyei jogú városok leromlott városi területeinek rehabilitációja” című felhívás nyújt lehetőséget. A felhívásra a város nevében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. nyújtott be pályázatot, „SZOCFÉSZEK”- Szociális lakhatást támogató projekt Pécsett címen, bruttó 610 millió forint összköltségvetéssel.

A projekt keretében Pécs keleti városrészében a Füst és Tárna utcában, illetve a Pék soron 10 db épületben elhelyezkedő 48 db szociális bérlakást újítunk fel, bővítünk és komfortosítunk. Emellett elbontjuk az ingatlanokon különálló és a főépületekhez házilag hozzáépített melléképületeket és árnyékszékeket, továbbá a bontások után a teljes terület tereprendezése megvalósul.

A felújított, bővített lakásokban helyet kapnak a lakószobán kívül fürdőszoba és wc helyiségek, továbbá különálló konyha is. A belső térben a lakások teljes felújítására a helyi igények szerint kerül sor. Az összes érintett ingatlan esetében azonos műszaki tartalom valósul meg úgy, hogy a lehető legkönnyebben kezelhető és karbantartható berendezésekkel és szaniterekkel gazdagodnak a lakások. Az épületek leromlott állapotú tetőszerkezetén kívül teljes energetikai felújítás történik, amely során az épületek külső hőszigetelést kapnak, és korszerű nyílászárókat építenek be a szakemberek. Minden lakáshoz kapcsolódóan kialakítanak fatárolót, továbbá minden épülethez külön lejáró épül az utcáktól.

A pályázatnak köszönhetően az épületek teljes közművesítése is megoldódik. A felújítást követően minden lakásban előrefizetős elektromos, továbbá előrefizetős ivóvíz mérőórákat építenek be. Az épületek szennyvíz és a csapadékvíz elvezetése megoldódik továbbá rákötik a rendszereket a városi hálózatra.

A fentiek mellett a kulturált hulladékgyűjtés megoldása érdekében az épületek közelében új kommunális hulladékgyűjtő szigetek épülnek.

Egy egyszerű matematikai műveletből kiderül: az aprócska lakások felújítására egyenként 12,7 millió forint jut. Azt gondoljuk, hogy ha már minden lakásra ráköltik még két másik lakás árát, akkor a legkevesebb, hogy prémium anyagokkal dolgoznak. És hogy az immár csili-vili lakásban élőknek a végén egy vadiúj kiskategóriás autó slusszkulcsát is a kezébe nyomják. Aztán persze majd kiderült.

A „SZOCFÉSZEK” pályázatból tehát a szociális városrehabilitáció infrastrukturális fejlesztései folytatódnak, azonban a sikeres programhoz a képzésre és egyéb szociális programokra is szükség van, amely a TOP.6.9.1-15 kódszámú, „HELP” – Helyi Esélyegyenlőségi és Lakhatási Program című projektnek köszönhetően valósul meg, amelynek feladata többek között nem csak közösségfejlesztés az érintett lakosság körében, hanem a jelen projekt infrastrukturális elemeiben érintett családoknak a költözésre – költöztetésre való érzékenyítése is.