Marad a zimankó: nagyon fagyos, ködös hétvége jön

2017. január 20. 08:45 2017. jan. 20. 08:45

Ha abban reménykedett, hogy a hétvégére már búcsút lehet inteni az éjszakai mínusz tizenvalahány fokoknak, a nappali fagynak, ki lehet menni úgy az utcára, hogy nem fagy palakeménnyé az ember arca, akkor sajnos ez a hír nem fogja feldobni.

Pénteken az északkeleti, keleti területeken napközben felhősebb lesz az ég, néhol az éjszaka képződött köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet is megmaradhat, kisebb hószállingózás, ónos szitálás is előfordulhat - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Másutt ugyanakkor általában napos, gyengén felhős idő várható csapadék nélkül, a szél gyenge vagy mérsékelt marad. A hét utolsó munkanapján sem lesz melegünk: a legmagasabb nappali hőmérséklet általában +1 és -5, a felhős területeken -6 és -11 fok között alakul. Késő estére általában -6 és -16 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton a meteorológia szerint a zúzmarás köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet az ország nagy részére kiterjed, gyengén felhős tájak északnyugaton, valamint 6-800 m feletti hegyeinken lehetnek. A borult területeken hószállingózás, ónos szitálás bármikor kialakulhat, nagyobb eséllyel keleten. Változó irányú lesz a szél, a Kisalföldön élénk lökések is lehetnek. Hideg lesz az éjszaka, a szakemberek szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok körül alakul, de a derült, hófedte tájakon -20 fok közelébe is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -10 fok között, a napos körzetekben -1 fok körül valószínű.

A vasárnap borús lesz, a prognózis szerint a legmagasabb hegyek (kb. 7-800 m felett) kivételével mindenhova kiterjed az alacsonyszintű felhőzet, napközben is sokfelé megmarad a zúzmarás köd, jelzésértékű napsütésre az Alpokaljn van kilátás. Hószállingózás, ónos szitálás a szombathoz képest képest több helyen fordulhat elő. A keleties szél az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -12 fok között várható, a vastag hóval borított tájakon lesz a hidegebb.