Kucsov Borisz nyerte a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt

2017. január 22. 09:58 2017. jan. 22. 09:58

Kucsov Borisz színdarabja nyerte meg a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt szombat este Újvidéken. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színművésze 2015-ben a POSZT-on a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított Vilmos-díjat is elnyerte egy darabjával.

A verseny díjnyertes alkotását Mezei Kinga, az Újvidéki Színház művésze rendezte. A mű a Csárdáskirálynő című operett elemeit alkalmazva egyfajta társadalomkritikát mutat be.

A megírandó mű címét az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki péntek reggel. A cím végül a "Karriernapok a Jégerdőben" lett az Újvidéki Színház Facebook-oldalán megjelent információk szerint.

Ez alapján kellett három szerzőnek, Ferenc Juditnak, Kucsov Borisznak és Varga Tamásnak néhány óra alatt, aznap délutánig drámát írnia. Ezt követően a rendezőknek - Mezei Kingának, Olivera Djordjevicnek és Puskás Zoltánnak - 24 órája volt arra, hogy színpadra állítsa az új drámákat a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével.

A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromfős szakmai zsűri véleményezte és díjazta. A Táborosi Margaréta színész- koreográfusból, Balázs Áron színészből és Igor Buric kritikusból álló testület szerint a legjobb szereplő Crnkovity Gabriella, Figura Terézia, Ozsvár Róbert és Pálfi Ervin lett.

A legjobb rendezőnek Puskás Zoltánt választották, aki Varga Tamás darabját állította színpadra.

A megmérettetést tizenhatodik alkalommal rendezték meg.

Kucsov Borisz 2015-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón A bánsági szamuráj című darabjával a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított Vilmos-díjat nyerte el.