Na és TE, sötétben bujkáló nemszavazó! Szavaztál már?

2017. január 23. 06:56 2017. jan. 23. 06:56

Nem, mert akkor nem lennél nemszavazó. Nem? Pedig a buszfolyosó a tét! Pedig neked mondják majd 2019-ben, hogy 800 millióból ez volt a közlekedésfejlesztés Pécsen, és akkor már késő lesz, úgyhogy szavazzál!

Szóval, szavazás van a mi utcánkban. Mégpedig arról, hogy a városvezetés, vagy valaki, akiket ők ezzel jól megbíztak, azt találták ki: 800 millió forintból az legyen Pécs belvárosában a közlekedésfejlesztés, hogy a várost kelet-nyugati irányban feltáró 3 útvonalból egyről (a Szigeti út egy részéről, a Hungária és a Rákóczi útról) kitiltsák az autókat, és a 6-os főút egy szakaszán is lezárjanak 1-1 sávot.

A pécsi buszos szakszervezet elnöke "luxusmerényletnek" titulálta az elképzelést.

A kérdés eléggé megosztotta a pécsiek azon részét, akik olvasnak minket, megtalálták a szavazást az oldalon – jobbra, kicsit lejjebb, az időjárás alatt, ha nem, nem ciki és még csak nem is késő – és nem voltak restek kattintani.

A legtöbben azt választották: remek ötlet, tessék buszozni és gyalogolni. Derék dolog a klímavédelem, mégis attól tartunk: akik így szavaztak, messze elkerülik a belvárost, vagy nincsenek rákényszerülve, hogy autóval közelítsék meg. Mondjuk mert a két gyerekkel minden nap legalább kétszer kellene átszállni, és akkor is csak a horizont közelebbi részéhez jutnának. Aztán meg haza még egyszer ugyanez, mondjuk monszun idején. Vagy fel sem merül az opció, mert muszáj autóval dolgozniuk utána. Szóval, értjük mi, hogy ez volt a legfelső válasz, meg minden, de. Nézzük tovább.

A második helyen a "Katasztrofálisan béna ötlet, aki kitalálta, menjen haza" tanyázik. Hát, ejnye, ez is milyen már, ráadásul ezt valaki pénzért találta ki, nem biztos, hogy abban nem csörgedezik a pécsi adófizetőké is. Aki így szavazott, alighanem arra gondolt, hogy az elbénázott fonódó hálózat foltozása megy majd százmilliókból, ami sok mindenre megoldás lesz, csak az igazi bajokra nem. Vagy csak újabbakat szül.

Kissé lemaradva a "Remek ötlet, ha párhuzamosan megoldják a belváros szélén az INGYENES és KULTURÁLT parkolást" kullog a harmadik helyen. Pedig nagyon intelligens válasz ám, ha a ember belegondol egy kicsit. Ennél jobb helyeken is tiltottak már ki autókat belvárosokból, na, azt így csinálták: megteremtették a lehetőségét, hogy a nyomorult autóba kényszerülő polgár letehesse a kocsiját, úgy, hogy azt később hasonló állapotban meg is találja, és ez ne kerüljünk a havi fizetésébe hosszútávon. Az, hogy Pécsen e tekintetben szkeptikusabbak vagyunk az átlagnál, abban a faék egyszerűségű okban találja meg magyarázatát, hogy pont az ellenkező irányba hatnak a dolgok: kulturált parkoló nincs, csak a fizetős zónák híznak úgy, mint Mészáros Lőrinc cége.

Lehet, hogy 800 millió forintból autók kitiltásánál jobb ötletre is futná – ezt is a válaszadók majdnem kilencede mondta. És valahol nekik is igaza van. Lehet, de a jelek szerint egyáltalán nem biztos.

Oké, és mi lesz azokkal, akiknek muszáj a belvárosba menniük, és nem tudják nélkülözni az autójukat? - ez a kínzó kérdés a válaszadók 7 százalékának jutott eszébe. Gratulálunk nekik, a más fejével való gondolkodás ma ritka kincs.

Remek ötlet, ha párhuzamosan megoldják a belváros szélén a parkolást – ez a válasz kullog a végén, nyilván alattomos módon kispóroltuk belőle a kulturált és ingyenes szavakat, afféle minimummegoldás ez, nem is szerették. Mi se, de ez most mindegy.

Ám a szavazás még tart, hajrá, nem késő.

[vote="12"]