Miniszteri elismerést kapott a JESZ

2017. január 23. 14:13 2017. jan. 23. 14:13

Miniszteri elismerésben részesült a Magyar Kultúra napján a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ). Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a Csokonai Vitéz Mihály-díjat a társulatnak.

Miniszteri elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Janus Egyetemi Színház január 22-én, a Magyar Kultúra napján.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón Csokonai Vitéz Mihály-díjat adott át a társulatnak.

A Csokonai Vitéz Mihály-díj két kategóriában adományozható állami kitüntetés, amelyet 2003 óta évente, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján osztanak ki. A Csokonai-díjjal kitüntetett alkotó, együttes vagy közösség az adományozásról igazoló okiratot és érmet kap. A bronzból készült – 80 milliméter átmérőjű és 8 milliméter vastagságú – plakett Péterfy László szobrászművész alkotása. Az érmen a névadó költő arcképe látható, s a Csokonai Vitéz Mihály alkotói, illetve közösségi díj felirat.

A Csokonai Vitéz Mihály – közösségi díj a nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, videoművészet, táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén működő – hosszabb ideje kimagasló művészeti munkát végző – amatőr együtteseknek, művészeti alkotó közösségeknek adományozható állami kitüntetés - olvasható a PTE közleményében.