Börtönépítés: Bátaszék hoppon marad?

2017. január 24. 09:38 2017. jan. 24. 09:38

Bár tavaly még arról volt szó, hogy Bátaszékre kerülhet a kilenc új börtönből az egyik, 2017 elejére kiderült, mégsem építhet a Tolna megyei kisváros börtönt, bármennyire is jól jött volna a 250 új munkahely. A bátaszéki független polgármester úgy véli, a pályázatuk jó volt.

Úgy tűnik, mégsem építhet 500 főt befogadni képes börtönt Bátaszék, hiába vettek több millió forintért területet a majdani létesítménynek, a terv egyelőre dugába dőlni látszik.

A Magyar Narancs cikke szerint a tolnai város 2015-ben benyújtotta anyagát az új börtönök építésére kiírt pályázaton, ám akkor a Belügyminisztérium végül elutasította a települést.

Aztán 2016 szeptemberében Bátonyterenye visszalépésével újra megcsillant a munkahelyteremtési remény, a Belügyminisztérium lehetséges építési helyszínként számolt a várossal.

"Az önkormányzat megkezdte az előkészítést: különböző döntéseket hoztak, több millióért vásároltak ingatlant, módosították a rendezési tervet, ajánlatokat kértek közművesítésre. Tartottak lakossági fórumot is a témában, és bár néhány lakosnak voltak fenntartásai a börtönnel kapcsolatban, a többség pozitívan fogadta" - olvasható a cikkben. (A teol.hu október végén arról írt, hogy a BVOP toborzó irodát nyit a városban.)

Pár hete viszont a Magyar Narancs cikke szerint a térség országgyűlési képviselője egy lakossági fórumon azzal állt elő, hogy mégsem lesz börtön Bátaszéken. A város független polgármestere szerint a pályázatuk szakmailag jó volt, és jól jöttek volna a bv-intézmény által létrejött munkahelyek a városban.