Szanyi: az orbáni Magyarország ordító egér

2017. január 28. 14:25 2017. jan. 28. 14:25

Az Európai Unióról, Amerikáról, Donald Trumpról, a Nagy-Britanniába kivándorolt magyarokról, és természetesen Orbán Viktorról is szó esett Szanyi Tibor MSZP-s politikus pécsi sajtótájékoztatóján. Szanyi szerint az orbáni Magyarország ordító egér, amelynek nem ártana integrálódnia. Az lőválasztás témája is előkerült, a politikus ezt cirkusznak nevezte.

Az Európai Unióról és Magyarországról tartott január 27-én sajtótájékoztatót Szanyi Tibor, az Európai Parlament szocialista képviselője Pécsen.

Szanyi szerint Donald trump megválasztásával és Nagy-Britannia EU-ból kilépésével nem jó irányba mennek a dolgok jelenleg a világban. Dezintegráció folyik, a globális világ és piac regionális piacokra esik széjjel - fogalmazta meg a politikus. Hozzátette, az USA új világnézete - America first, azaz Amerika az első - sem megnyugtató, jól látszik, hogy felborult az a világrend, amelyben a nagyhatalmak védték a kisebb országokat.

Szanyi beszélt Nagy-Britanniáról és a britek Európai Unióból történő kilépéséről is, véleménye szerint ha Angliában korlátozzák a magyarokat és a külföldi munkavállalókat a Brexit után, visszahathat a külföldön dolgozó britekre is a kölcsönösség elve szerint. Szerinte Donald Trump nem fog az unióból kilépő britekkel közös piacot kialakítani, hiszen neki a terve az, hogy az amerikai gazdaságot indítsa be.

A politikus kitért Magyarország helyzetére, szerinte az országnak integrálódnia kell, az orbáni különutas politika "ordító egérré" változtatja Magyarországot a világban, ami egészen addig tarthat, amíg egy elefánt rá nem lép. Egy nagyobb szövetségbe való integrálódás nélkül Magyarország a kis gazdasági potenciáljával elszigetelődhet, mint Észak-Korea - tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Szanyi elmondta, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Botka László szegedi polgármester, más nem jelentkezett be a pozícióra a pártból, így Tóth Bertalan, vagy Szakács László sem - fejtette ki, egy másik kérdésre is válaszolva.

Lattman Tamás nemzetközi jogász bejelentéséről, miszerint ő lenne a baloldal miniszterelnök-jelöltje, a politikus elmondta, vonzó dolog egy civil jelentkező, azonban nincs és nem is lehet akkor szavazatszerző képessége, mint egy pártból érkező jelöltnek. Az előválasztásról szólva kifejtette, Magyarországon ennek nincs hagyománya, és szerinte többet ér a nép annál, hogy ilyen "cirkuszoknak" kitegyék őket. Az MSZP ambivalensen áll hozzá a kérdéshez - zárta a sajtótájékoztatót Szanyi Tibor.