Kapaszkodjon: 34 fokos hőingást hoz a hét

2017. január 29. 15:12 2017. jan. 29. 15:12

Nem elírás, nem ámítás, hanem felmelegedés. A hétfő hajnal még helyenként -22 fokos lehet, a szombat legmelegebb perceiben pedig már plusz 12 fokot mutathat a hőmérő.

Rövid úton vége lesz a komoly zimankónak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.

Hétfőn az ország legnagyobb részén borult, párás, foltokban ködös idő valószínű, de az Északi-középhegység területén és keleten nagyobb területen derült lehet az ég, továbbá Szeged környékén, kisebb eséllyel pedig a Dunántúl északnyugati részein is felszakadozhat a felhőzet.

A meteorológusok szerint jelentős csapadék továbbra sem lesz, de hószállingózás, ónos szitálás, zúzmara lerakódás előfordulhat. Napközben a déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon is kísérhetik élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12, keleten a tartósabban derült vidékeken -15 és -22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -9 fok között alakul.

Kedden marad a boros idő, egyre többfelé várható havazás, a déli területeken ónos eső, esetleg havas eső, eső. A Dél-Alföldön megélénkül, néhol megerősödik a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és -16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -7 fok között valószínű.

A szerda is borús lesz, a csapadék sem kerül el minket. Az előrejelzés szerint északon hó, ónos eső, délen eső is valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -4 fok között alakul.

A csütörtök sem okoz nagy meglepetést majd: borult lesz az ég, de délután nyugaton, délnyugaton már felszakadozhat a felhőzet. Kezdetben több helyen, majd főként keleten valószínű csapadék; ónos eső, eső. Estére mindenütt megszűnik az eső. A délnyugati szél a Dunántúlon helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -2 és +4, de délnyugaton, nyugaton 5 fok felett alakul a szakemberek szerint.

A péntek derűsebb lesz, a déli, délnyugati szél a Dunántúlon helyenként megerősödik, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok lesz, nappal általában 1 és 7 fok, nyugaton, délen pedig 10 fok körül lesz.

A szombat változóan felhős lesz, némi esőre is számítani kell. A hét eleji ropogós fagyoknak ekkora már nyoma sem lesz: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7 és 12, északkeleten 1 és 6 fok között alakul.