Ónos eső: megszűnt a riasztás Baranyában

2017. február 1. 08:37 2017. feb. 1. 08:37

Visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást és veszélyjelzést a legdélebbi megyében, a korábbi veszélyjelzést pedig harmadfokúról másodfokúra mérsékelték. A BIOKOM őrjáratozott az éjjel, de síkosságmentesítésre nem volt szükség.

Túl vagyunk az ónos eső nehezén, szerda reggelre visszavonták a korábban kiadott riasztást, mely Baranya több járását is érintette - látszik az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel 8 óra 13 perckor frissített térképén. Visszavonták a veszélyjelzést is, Somogyban és Tolnában pedig elsőfokúra mérsékelték azt.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a Biokom Zrt. az éjszaka folyamán nem végezett átfogó síkosságmentesítést, csupán őrjáratszerűen jártak a gépek, és szórtak, ahol szükség volt rá.

A Magyar Közút az éjszaka folyamán huszonnyolc géppel végzett síkosság-mentesítést, és további három gép állt készenlétben, összesen negyvenegy ember vesz részt a munkálatokban. Kritikus útszakaszról nem érkezett jelzés, az utak járhatóak, helyenként sónedvesek. Pécsett a Komlói út északi részén három sávon vízfolyás tapasztalható, ezért 40 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be.

A távolsági autóbuszok menetrend szerint közlekednek, késés és fennakadás nincs, nehezen járható útszakaszt nem tapasztaltak.

A helyi járatok is menetrend szerint közlekednek, István-akna és Rücker-akna között kásás az út, de járható, valamint Gesztenyés-Kénesi út és az Újhegyen a Koksz utca és Palahegyi út között szintén kásás az út, de járható - áll a katasztrófavédelmi igazgatóság közlésében.

Az időjárás előrejelzés szerint, a mai nap során emelkedni fog a hőmérséklet, így az ónos esőt egyre nagyobb területeken eső váltja fel.

A figyelmeztető előrejelzés szerint szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen további lepel, néhol esetleg 10 centiméter hó valószínű. A Soproni-hegységben, illetve az északnyugati határvidéken is eshet 3-5 centiméter körüli hó.

Az ország döntő részén (a kb. Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre, kivéve a Tiszántúl keleti részét, és a Dunántúl északnyugati részét) jelentős mennyiségű (több mm) ónos eső várható. Szerda hajnaltól előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is a nagy területű ónos esőt kezdetben még csak néhol, majd egyre nagyobb területen eső váltja fel a tovább emelkedő hőmérséklet miatt. Szerda napközben az ónos eső a Győr-Debrecen vonaltól északra lévő területre kezd visszaszorulni. Éjfélig nagy mennyiségű ónos csapadékra van esély kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység déli előterében (a mennyisége elérheti az 5-10 mm-t is). Estétől jelentős ónos eső hullhat az Északi-középhegységben is (várhatóan több mm).