Kibővült a kaposvári mezőgazdasági szakképző iskola

2017. február 1. 14:48 2017. feb. 1. 14:48

Átadták a mintegy 350 millió forintból kibővített Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolát Kaposváron szerdán.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta: aki felelősséggel tekint a jövőbe, az iskolát épít, mert a tudásnál fontosabbat, értékesebbet nem tudunk adni a jövő számára.

Ahogy az agrárágazat, úgy az agrárszakképzés és felsőoktatás is stratégiai ágazat, segít a mezőgazdaságot érintő problémákra megoldást találni, majd azokat alkalmazni - mondta.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Föld lakossága 2050-re eléri a 9 milliárdot, a lakosság proteinigénye már 2025-re a jelenleginél 40 százalékkal lesz nagyobb, miközben a termelést a klímaváltozás és a termőterületek csökkenése nehezíti.

Nagy István úgy vélte, Magyarországon az agrárszakképzés átalakításával, a bérek további emelésével elérhető, hogy az elvárásoknak megfelelő számú és tudású szakembert képezzenek.

Kitért rá, tavaly mintegy 8200-an iratkoztak be az FM által fenntartott oktatási intézményekbe.

Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy a megyének fontos ide vonzani az agrárpályára készülőket, a kaposvári szakképző iskola pedig bizonyította, hogy a falai közül kikerülő fiatalok megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Móricz szakképző fennállásának 131 éve alatt több ezer embernek adott végzettséget, tudást a boldoguláshoz, családjuk eltartásához.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt mondta: "célkitűzésünk, hogy Somogy az ország éléskamrája legyen".

A politikus emlékeztetett rá: Kaposvár korábban 2 milliárd forintot fektetett be a húsfeldolgozó Kométába a cég megmentése érdekében, védi a tejeldolgozót, segíti kenyérüzemek megmaradását, s fontosnak tartja a cukorgyár működését is.

Simonné Szerdai Zsuzsanna, az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ főigazgatója elmondta, a beruházással az intézményt egy emelettel bővítették, ahol hat tantermet, s egyebek mellett tanárit, szertárt, zsibongót és vizesblokkot is kialakítottak.

Torma Sándor, az iskola vezetője a fejlesztést azzal indokolta, hogy a tanulólétszám 10 év alatt a duplájára, mintegy 430-ra nőtt. Az intézményben szakközépiskolai, szakgimnáziumi, gazda, lovász, lovastúra-vezető és technikusi képzés folyik.