Közel száz embert rúgtak ki a Kaposvári Egyetemről

2017. február 9. 15:34 2017. feb. 9. 15:34

Közel száz embert rúgtak év elején a Kaposvári Egyetemről, egyharmaduk oktató, kétharmaduk technikai-adminisztratív munkatárs volt. Az egyetem kancellárja szerint az elbocsátások nélkül hosszú távon az intézmény nem lenne működőképes.

95 munkavállalót bocsátottak el a Kaposvári Egyetemtől januárban - olvasható a kapost.hu cikkében.

A cikk szerint az elbocsátott dolgozók egyharmada oktatói munkakörben tevékenykedett, kétharmaduk technikai, vagy adminisztratív területen dolgozott az egyetemen. Az elbocsátottak jó része az állattudományi karról került ki, a kapost.hu információi szerint ehhez a felsőoktatási államtitkárság ragaszkodott, és a leépítéshez szükséges összeget is ők állják.

A cikk szerint az állattudományi karnál jelentkező elbocsátások mögött az a kormányzati elképzelés állhat, amely szerint központosítanák az egyetemi agrárképzést, a gödöllői Szent István Egyetem központtal - erről tavaly év végén a Magyar Idők című kormányközeli lap. A vidéki képzések ehhez az egyetemhez kapcsolódnának hozzá.

A közel száz fős létszámleépítésről az egyetem kancellárja, Borbás Zoltán a sonline.hu-nak úgy nyilatkozott, "nehéz volt megtenni, de sajnos elkerülhetetlen volt (...). Ez utóbbi nélkül a Kaposvári Egyetem hosszú távon nem lenne működőképes."

A kancellár hozzátette, az elbocsátottaknak munkakereső programot indítanak, amellyel "felkészült álláskeresővé" válnak.