Alexandra-ügy: állami irányítás alá vonnák a felszámolást

2017. február 11. 13:54 2017. feb. 11. 13:54

L. Simon László korábbi fideszes kulturális államtitkár kitalálta az Alexandra-cégbirodalom körülötti bonyolult ügy megoldását: stratégiailag kiemelt cégekké kellene nyilvánítani azokat a vállalatokat, melyeket a bedőlés fenyeget a könyvszakmában.

L. Simon: az állam is irányíthatná az Alexandra-bolthálózat felszámolását

Az Alexandra könyvesbolthálózat válsága nem csupán magánügy, hanem súlyos kultúrpolitikai kérdés, súlyos nemzeti ügy - fogalmazott L. Simon László szombaton a Lakitelek Népfőiskolán, a Negyed évszázad a könyvkiadásban című konferencia megnyitóján.

A József Attila-díjas író, költő, szerkesztő azt kérte a könyvszakma résztvevőitől, fogjanak össze, és a konferencia zárónyilatkozatának aláírásával fejezzék ki, hogy aggódnak a magyar könyvkiadás sokszínűségéért, a magyar könyves kultúra és irodalom jövőjéért. A kiadók megmentése ugyanis nem gazdasági, hanem kultúrpolitikai kérdés, ami az államnak jóval kisebb terhet jelentene, mint amekkora kár keletkezhet az Alexandra összeomlásával - vélekedett.

L. Simon László álláspontja szerint jogszabály útján maximalizálni kellene a könyvkereskedelemben megszabható árrést. Számos termék kötött áras vagy jövedéki adóval terhelt, tehát ez nem példa nélküli a magyar és az európai gazdaságban, ahogy egy pénzügyi alap megteremtése sem, amely ilyen esetben a kiadókat kártalaníthatná - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: az Alexandra-csoport megszűnése magával ránthat számos könyvkiadót, éppen olyanokat, amelyek a minőségi könyvkiadás gerincét adják, de nem tudnak akkora árbevételt termelni, hogy egy ilyen válságot túlélhessenek. A magyar könyvszakma többsége tehát nehéz helyzetbe kerülhet, ami a könyvkínálat szűkülését is eredményezheti - mondta.

Jelezte: az Alexandra-hálózat megszűnésével könyvesboltjai a másik két nagy könyvcsoport kezébe kerülnek. A magyar könyvkiadásnak és a magyar irodalmi életnek azonban az az érdeke, hogy ne két-, hanem legalább hárompólusú legyen a magyar könyvkereskedelem a jövőben is.

A politikának és a kormánynak most a könyvkiadók mellé, nem a bedőlő könyvkereskedők mellé kell állnia - jelentette ki, hozzátéve: a magyar szellemi élet pluralizmusa is ezt kívánja meg.

Kifejtette: erre az egyik lehetőség, hogy az állam követelésvásárlóként megjelenik ezen a piacon, és így a felszámolásnál szerepet tud vállalni. Ehhez stratégiailag kiemelt vállalatnak kellene nyilvánítani azokat a cégeket, amelyeket a bedőlés fenyeget, mert ez az egyetlen lehetőség arra, hogy az állam irányítsa a felszámolás folyamatát.

Tüntetésre készülnek a kisebb kiadók

Számtalan kis és független könyvkiadó tervez tüntetni Matyi Dezső és cégbirodalma ellen a fővárosban február 16-án. Mint az esemény Facebook-oldalán olvasható, "Matyi Dezső szerint az Alexandrának vége, de ennek is mi, könyvkiadók isszuk meg a levét! Itt az idő, hogy mi is hallassuk a hangunkat!

A Könyvbazár Kft. és az Alexandra bolthálózat évek óta visszaél pozíciójával a kiadók kárára. Itt az idő, hogy közösen lépjünk fel az érdekeinkért, hogy ne legyünk a nagy könyvhálózatok, kereskedések áldozata. Itt az idő, hogy ne a fejünk felett döntsenek a mi pénzünkről, a mi pénzünkből!

Találkozzunk 2017. február 17-én, 16 órakor az Alexandra Nyugati téri Könyvesházánál, és hozzunk magunkkal egy-egy csereraklapot vagy könyves dobozt, ahogy ezt a Könyvbazár Kft. könyveink visszáruzásakor kérte! Nem visszük le azokat Pécsre, hanem elhelyezzük az Alexandra Könyvesház bejáratánál. Így tüntetünk az Alexandra-birodalom eddigi piaci magatartása ellen, és megmutatjuk a kiadók erejét!"