Most mentheti meg a gólyákat

2017. február 13. 06:49 2017. feb. 13. 06:49

Nem vicc: hazánkban évente több ezer gólya pusztul el áramütés miatt. Ám megmenteni sem lehet őket csak úgy, bármikor: ha biztonságos helyen akarja tudni a gólyafészket, most kell engedélyeztetni, utána már késő lesz.

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütés veszélye. A mintegy 5000-5500 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak, halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt – írja a Greenfo.

Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el a vezetékhálózat következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul. A gólyák védelme nem csak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatos biztosítása miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke. Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány, „gólyakosár” kihelyezésével megelőzhetőek. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosíthatunk új fészkelőhelyeket a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetőek – figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület.

A fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint, ezért a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez is kötött. Az eljáró megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt. Ezért nélkülözhetetlen a természetvédők szerint, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet. Új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás.

Fontos, hogy a természetvédelmi engedélyeztetéssel párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez üzemeltetői szakemberekre, áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van.