160 millióból szépül a Zsolnay Negyed

2017. február 13. 16:52 2017. feb. 13. 16:52

Pályázati pénzből fejlesztik a Negyed E26-27-es épületét, a pénzből a Pirogránit udvar növényesítésére is futja.

A beruházásról hétfőn számolt be közleményben Páva Zsolt polgármester.

Mint írta, az önkormányzat a Zsolnay Kulturális Negyed projekt megvalósításával Közép-Európa legnagyobb barnamezős beruházását hajtotta végre. A fejlesztés során azonban nem minden épülethez rendeltek konkrét funkciót, ezeknél homlokzatfelújítási, illetve a szükséges tetőszerkezeti, alapmegerősítési és gépészeti előkészítési munkákat végeztek el.

Páva a közleményében kitért arra, hogy Pécs vállalta azt is, hogy a kötelező fenntartási időszak végéig nemcsak valamennyi projekt esetében a pályázati funkciót fenntartja, hanem azt is, hogy azokban az esetekben, ahol az adott fejlesztést nem fejezték be uniós forrásból, a fejlesztéseket befejezi, és funkcionálisan hasznosítja.

A Zsolnay Kulturális Negyedben összesen két ilyen épület található, melyek esetében csak a részleges felújítás történt meg: az Alkotó Negyedben az E26-27-es épületek, melyek a Pirogránit udvar déli és nyugati térfalát alkotják. Ez a két épület jelentős kemencetereket és egyéb nagy légtérű helyiségeket tartalmaz.

Az EKF pályázat megvalósításának befejezése óta az E26-27-es épület földszinti részén a pécsi kesztyűs és bőrműves hagyományokhoz illeszkedve, magánerős fejlesztésként (részben EU forrásokat felhasználva) nagyságrendileg 700 négyzetméteren egy látvány kesztyűmanufaktúrát alakítottak ki. A látványmanufaktúra által nem használt részei az E26-27-es épületnek azonban továbbra is az EKF program keretében megvalósult befejezetlen műszaki állapotban voltak.

Az E26-27-es épületek iránt az elmúlt években élénk beruházói érdeklődés merült fel, azonban a gépészet, szociális blokkok, és egyéb infrastrukturális hiányok miatt minden érdeklődő elállt a fejlesztés megvalósításától. A fejlesztési hiányosságok mellett a Negyed fő rendezvény helyszíne a Pirogránit tér, mely kiegészítéséhez szükséges zöld sáv kialakítása.

Annak érdekében, hogy az épület a beruházók számára alkalmassá váljon, valamint a Pirogránit tér zöld fejlesztése is megvalósulhasson Pécs városvezetése felkérte a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy térképezze fel a pályázati lehetőségeket.

A Városfejlesztési Társaság Pécs önkormányzatának nevében 2016. július 5-én nyújtott be pályázatot, a Zöld város kialakítása tárgyú felhívásra. A pályázat 100%-os támogatásintenzitás mellett 162 499 606 forint támogatásban részesült, a támogatási szerződés aláírására 2016. október 28-án került sor - áll a közleményben.

A fejlesztés első ütemeként 2016 decemberében elkészült az E26-27 épület beruházói igények szerinti kialakítása, a pályázat hátralévő részében, várhatóan a jobb idő beköszöntével, tavasszal kerül sor a Pirogránit udvar növényesítésére.

Az E26-27es épületben az Amalgam Model Cars nevű, eddig is a Zsolnay Negyedben termelő modellautó manufaktúra fog beköltözni, kapacitásait és létszámát bővítve - zárul a közlemény.