Azt se tudja a ZSÖK, mikor jön az 1,77 milliárdos állami támogatás

2017. február 15. 15:47 2017. feb. 15. 15:47

Idén 1,77 milliárd forint jut a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nek az államtól támogatás címszóval, de azt nem tudják még, hogy mikor érkezik meg a pénz. Mindenesetre 320 millió forintos folyószámlahitelt szeretne a társaság, erre az önkormányzatnak kell rábólintania.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tavaly decemberben egy 140 millió forintos folyószámlahitelhez kérte a pécsi önkormányzat áldását, a februári közgyűlésen azonban újabb 180 millió forinttal megfejelnék az összeget (így lenne 320 milliós a hitel). Az erről szóló önkormányzati előterjesztés szerint "a társaság működéséhez szükséges állami és önkormányzati támogatás megérkezéséig a társaság napi működéséhez elengedhetetlen a hitelkeret 180 000 000 forinttal történő megemelése" - írtuk korábbi cikkünkben.

Mivel ebből a mondatból az olvasható ki, hogy idén még nem utalta sem az állam, sem az önkormányzat a pénzt, rákérdeztünk a ZSÖK-nél, hogy 2017-ben mekkora összegű támogatás várható a kormánytól, mikorra kell ennek megérkeznie, és mennyi maradt a tavalyi 1,17 milliárd forintos támogatásból.

A ZSÖK kérdéseinkre a következő választ adta:

"A parlament tavaly nyáron fogadta el Magyarország 2017. évi költségvetését, amely tartalmazza Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat kulturális feladatainak támogatását is 1 770 000 000 forintos előirányzattal. Ez a ZSÖK NKft. támogatását jelenti. A pénzösszeget az idei évben az önkormányzat folyósítja a ZSÖK NKft. felé."

Jól látható, hogy a túlnyomó részben közpénzből működő kultúrszervnek csupán annyit sikerült válaszolnia, hogy 1,77 milliárd forint az idei évi előirányzatuk. Hogy ez mikor érkezik meg, és mennyi maradt a tavalyi támogatásból, arra pont nem.

Kérdéseinket még egyszer elküldtük a ZSÖK-nek, ahonnan a következő válasz érkezett:

"Ahogy a tegnapi válaszban is szerepelt, idénre várható az állami támogatás megérkezése. Ahogy írtuk, a parlament tavaly nyáron fogadta el Magyarország 2017. évi költségvetését, amely tartalmazza Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat kulturális feladatainak támogatását is 1.770.000.000 forintos előirányzattal. Egyebet nem kívánunk nyilatkozni."

Mivel a ZSÖK továbbra sem volt hajlandó elárulni, hogy mikor kapják meg az állami támogatást - az "idénre várható" kitétel a december 31-ei dátumot is engedi -, és arra sem válaszoltak, hogy maradt-e a tavalyi összegből valamennyi, a Pécsi STOP közérdekű adatigénylést nyújt be a tulajdonos önkormányzatnak.