Végre: normálisan megcsinálnák a Centrum parkolót

2017. február 16. 09:35 2017. feb. 16. 09:35

Szilárd burkolattal látnák el az Árkád és az Ifjúsági Ház közötti parkolót, fákat is ültetnének, hogy ne főjön meg fél óra alatt a kocsi. Az önkormányzat fejlesztené a terület közvilágítását is, emellett két elektromos töltőállomást is helyet kapna a placcon, az Ifjúsági házat is renoválnák, de hogy mikorra készülne el mindez, egyelőre nem tudni.

1,2 milliárd forint pályázati pénzt fordít a város a Centrum parkoló és az Ifjúsági ház felújítására. Nem is árt, hiszen a borsos áron igénybe vehető parkolóhelyek döntő mértékben nincsenek ellátva szilárd burkolattal, a felszíni csapadékvíz-elvezetés nincs megoldva, hiányzik a csapadékcsatorna, valamint a helyi rendelet szerinti olajfogóműtárgy is.

A parkolóállásokat nem lehet szabályosan kijelölni, így a szűkített parkolóméretek mentén lehet várakozni - írta az önkormányzat. Az árnyékot adó zöldfelület jelentéktelen mennyiségben van jelen a területen, a közvilágítás hiányos.

A jelenleg leromlott állapotú, díjfizetés ellenében használható parkolók komplett fejlesztése és bővítése a tervek szerint a következő elemeket tartalmazza: a jelenlegi parkolóhelyek rendezése, parkolóhelyek számának bővítése, a parkolók szilárd burkolattal való ellátása, a csapadékvíz-elvezetésének megoldása, olajfogó műtárgy telepítése, növénytelepítés, amely csökkenti a városi hősziget kialakulását, javítja a mikroklímát, valamint zöldebbé, élhetőbbé teszi a belvárost - közölte az önkormányzat.

Az érintett területen jelenleg nincs összefüggő zöldterület, így az egykori Centrum-áruház épületének déli oldalán mintegy 900 négyzetméteres területen valósulhat meg növénytelepítés és utcabútorok elhelyezése.

A fejlesztés magában foglalja a közvilágítás fejlesztését, akadálymentes parkoló kialakítását és két darab elektromos töltőállomás kialakítását.

Az Ifjúsági háznál felülvizsgálják és szükség esetén megerősítik az épület tartószerkezetét, emellett egy vagy két szinttel bővítenék is az épületet.

Tervben van a homlokzati nyílászárók cseréje, külső hő- és vízszigetelés, homlokzatképzés, új gépészeti rendszer fejlesztése, telepítése (hűtés, fűtés), gyengeáramú rendszerek fejlesztése, telepítése, irodahelyiségek és a hozzájuk kapcsolódó szociális blokkok kialakítása, festési és burkolási munkálatok. A felújítás után a jelenleg használaton kívüli Ifjúsági házat a tervek szerint magánvállalkozások részére adnák bérbe.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a fenti fejlesztések támogatási szerződését már tavaly decemberben aláírták. Arról azonban egy szó sem esik, hogy mikor is állnának neki a munkának, illetve mikorra készülne el a terület ráncfelvarrása.