Külföldiek és oligarchák tenyereltek rá az állami földekre Somogyban

2017. február 18. 15:40 2017. feb. 18. 15:40

Nagybirtokosok és külföldi személyek szerezték meg a legnagyobb területeket Somogy megyében az állami földárveréseken, miközben a családi vállalkozók alig nyertek el valamit - áll Ángyán József egykori államtitkár jelentésében. Ángyán szerint egy legújabb kori hűbéri rendszer kiépülésének lehetünk szemtanúi.

Majdnem minden tizedik hektár elárverezett állami föld külföldiek, vagy külföldi származású kettős állampolgárságú személyek birtokába került Somogy megyében - olvasható Ángyán József egykori vidékfejlesztési parlamenti államtitkár legújabb földügyi jelentésében, amely a Magyar Narancs cikkében jelent meg.

Ángyán szerint a legutóbbi állami földárveréseken Somogyban az árverezésre szánt területek egyharmadát szerezték meg családi gazdálkodók - akik nevében az egész hercehurcát elindította a Fidesz-, viszont a területek kétharmada 36 nagy érdekeltség kezébe került.

"A húsz hektár alatti földeket megszerző kicsik mindössze a dobra vert terület hat százalékához juthattak hozzá. Helyi lakos az 570 licitre bocsátott birtoktestből 233-at tudott megszerezni, ez ugyan 41 százaléka rúg, de a földterület arányában még kisebb a részesedésük: csupán 35 százalék.

Az exállamtitkár összesítése alapján Somogyban a földek 70 százaléka licit nélkül, tehát kikiáltási áron került új tulajdonosához. Százmillió forint fölötti áron kelt el az összes áruba bocsátott birtok területének 27 százaléka. „Olyan nagy méretű birtoktesteket hirdettek meg, amelyeknek akár több száz millió forintos vételárával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok nem tudtak versenyezni” – állítja jelentésében Ángyán.

A 20 hektár alatti területhez jutók összességében Somogyban akkora területet szereztek meg (715 hektárt), mint a földekért a legtöbbet fizető somogyi toplistaelső belga-magyar Claessens család összevásárolt földjeinek (918 hektár) háromnegyede. „Felsőház és alsóház” – nevesíti a két „kasztot” Ángyán, megjegyezve: az utóbbi kategória a kicsiké, akiknek csak morzsák jutottak, de folyton rájuk hivatkozik a kormánypropaganda" - olvasható a cikkben.

A somogyi nagy nyertesek közt feltűnnek a fentebb ismertetett Claessens-család mellett

  • a 6 ezer hektáros birtokot igazgató olasz multimilliárdos Carlo Benetton magyarországi intézői;
  • a rendszerváltást követően a dél-balatoni Nagyberekből 8 ezer hektárt 99 évre hektáronként 10 forintért bérbe vevő német Braun bankárcsoport német ügyvezetőjének cége;
  • a nemrég uniós forrásból épített vadászházairól elhíresült izsáki Mondok József fideszes polgármester két fia, akik összesen 177 hektárt nyertek el 158 millióért
  • Ángyán jelentése szerint.

    A legtöbb birtoktestet (32 darab) az Ágh-Csincsi család szerezte meg, őket a Szukics–Maurer–Barna–Bede–Péter üzleti érdekkör tagjai követik 30 darabbal. A harmadik helyre került 28 birtoktesttel a Claessens-család. Övék ugyanakkor a legnagyobb terület (918 hektár).

    A három legtöbb birtoktestet megszerzők együttesen 2198 hektárnyi földet nyertek el az árveréseken, amely a somogyi összes elárverezhető területek közel egyötöde. A kisebb, 100-200 hektáros tételeknél is található több külföldi személy.

    Megyei földügyi elemzéseim fenti tényei alapján is egy olyan korrupt, legújabb kori feudális, hűbéri birtokadományozó, klientúraépítő rendszer látszik körvonalazódni, melyben az állam a gazdálkodó családok, helyi közösségek helyett a „nemzeti tőke erősítése” jelszavával, a „mi kutyánk kölykei” politikaközeli érdekeltségekkel, rokoni, baráti körökkel, továbbá a spekuláns tőkével, annak hazai és külföldi oligarcháival köt szövetséget, alakít ki stratégiai partnerséget

    - summázza Ángyán József jelentésében.