200 ezer forint az adatokért? Perelnek a civilek

2017. február 20. 14:20 2017. feb. 20. 14:20

Hétfőn délután tárgyalták azt a pert Pécsen, amelyet A Város Mindenkié Pécs (AVMP) indított a pécsi önkormányzat ellen. Majdnem 200 ezer forintért akartak olyan adatokat kiadni, amelyek nélkül a civilek szerint már eddig sem lehetett volna felelős döntéseket hozni.

A csoport 2016 novemberében közérdekű adatigényléssel fordult dr. Lovász Istvánhoz, Pécs jegyzőjéhez, hogy a tevékenységükhöz szükséges adatokat megszerezzék a városháza lakásgazdálkodással foglalkozó részlegéről. Az ügyről a csoport írt a blogján.

A jegyző válaszából kiderült, hogy a kért adatok „túlnyomó többsége” nem áll rendelkezésre, az összegyűjtésükhöz és rendszerezésükhöz szükséges munkaerő ráfordítás költsége pedig 193.623,- forint. A közérdekű adatokhoz csak az összeg kiegyenlítése után juthatna hozzá a csoport. A csoport azonban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (röviden: Infotv.) alapján pert indított, mivel elfogadhatatlannak tartja, hogy az önkormányzat a választópolgárokkal fizettesse meg azt a munkát, amelynek elvégzése az ő feladata lenne, márpedig szerintük a város lakásgazdálkodásának nyilvántartása és átláthatóságának biztosítása az önkormányzat feladata.

A 2011-ben megalkotott törvény lehetővé teszi, hogy az adatkezelők költségtérítést kérjenek a nagy terjedelmű adatigénylésekért, ha az „a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”. Az AVMP szerint az elmúlt évek tapasztalata megmutatta, hogy ezt a rendelkezést arra használják az önkormányzatok, hogy gyakorlatilag fizetőssé tegyék az adatigényléseket, vagy megnehezítsék, meglassítsák, adott esetben ellehetetlenítsék a közérdekű adatok megszerzését.

„Mi, a város lakói, adóinkból azért tartjuk fent az önkormányzatot és fizetjük alkalmazottait (beleértve a jegyzőt is), hogy helyettünk – de számunkra – ők lássák el a közfeladatokat, jó gazdái legyenek a város vagyonának, és mindezt átláthatóan, felelősen és szakmai hozzáértéssel tegyék. Amennyiben az önkormányzat számára nem állnak rendelkezésre a bérlakás állomány helyzetére és a lakásgazdálkodásra vonatkozó adatok, kérdéses, hogy miként tudnak egy szakmailag megalapozott lakás- és szociálpolitikát működtetni a városban, és mi alapján hoznak felelős döntéseket a közösség vagyonának megfelelő kezelése érdekében” – áll a csoport bejegyzésében.

Hozzáteszik: „A Város Mindenkié Pécs célja egy jobb lakhatási helyzet kialakítása Pécsett. Nagyon sok egyéni üggyel találkozunk, amelyekből kirajzolódik, hogy milyen rendszerszintű hiányosságok és visszásságok vannak a helyi szociális lakáspolitika terén. A lakások egy jelentős része elhanyagolt állapotban van és üresen áll, miközben egyre többeket érint a kilakoltatás vagy a szegregátumokba költöztetés. Eközben sokan még azokhoz a szolgáltatásokhoz sem tudnak hozzájutni (szociális lakbér, adósságkezelés, stb.), amiket jogosan megkaphatnának. A pályázatokról és bérlakás kiutalásokról pedig teljesen átláthatatlanul dönt az önkormányzat. Ahhoz, hogy ezekkel a problémákkal átfogóan tudjunk foglalkozni, szükségünk lenne a bérlakásállományra és azok hasznosítására vonatkozó adatokra. Adatigénylésünkben ezeket kértük az önkormányzattól.”

Mivel az AVM Pécs tagjai túlnyomó részt hajlék nélküliek és lakásszegénységben élők, ezért egyrészt bírósági keresetet adtak be a TASZ segítségével, melyben kérték egyebek mellett a megítélt összeg felülbírálását. Emellett pedig az önkormányzati képviselőkhöz fordulnak segítségért, mivel ők térítésmentesen megkaphatják a munkájukhoz szükséges adatokat.

Az ügyet hétfőn kora délután tárgyalta a Pécsi Járásbíróság. A város ellenkeresetet nyújtott be, folytatás áprilisban.