Balatoni kempingeket szerzett a Malév egykori felszámolója

2017. február 20. 15:54 2017. feb. 20. 15:54

Varga Jenő volt felszámolóbiztos érdekeltségébe került több kemping is a Balaton körül - értesült a Világgazdaság. A lapnak Varga elmondta, minél több kempinget és egyéb ingatlant szeretne üzemeltetni a tó körül.

Néhány hete a Balatontourist Idegenforgalmi Kft. Varga Jenő volt felszámolóbiztos érdekeltségébe került, a milliárdos üzletember nevéhez többek közt a Malév felszámolása is fűződik.

A Világgazdaság cikke szerint a cég egykor 100 milliárdos beruházást tervezett a Balaton körül, ám 2012-ben a Jászai Gellért nevéhez fűződő SCG-csoport megroggyanása után a kempingüzemeltetés és a balatoni ingatlanportfólió nagyobb része a Turisztika Hungária Kft. tulajdonába került.

Ezt a - Világgazdaság szerint sebtében alapított - céget a pécsi illetőségű Nagy Gábor jegyezte, tőle szerezte meg nemrég az üzletrészeket a Varga Jenő érdekeltségéhez tartozó Mobil-Miet Kft.

Varga alapította és tulajdonolta 2010-ig a Vectigalis Zrt-t is, ez volt az egyik cég, amelyik részt vett az SCG-portfólióba tartozó balatoni kempingek felszámolásában. A kempingek egy részét árveréseken eladták, a maradékot pedig a Balatontourist üzemeltette.

Azonban nem csak ez a cég állt Nagy Gábor tulajdonában, hanem két másik is, a Balatontourist Camping Kft. és a Balatontourist Füred Club Camping Kft. Ezek még decemberben kerültek Varga érdekeltségébe a lap szerint.

A Balatontourist alá Alsóörsön, Balatonakalin, Balatonalmádiban, Balatonberényben, Balatonfüreden, Balatonszemesen, Balatonszepezden, Fonyód-Bélatelepen, Paloznakon, Révfülöpön, Siófokon, Vonyarcvashegyen, Zamárdiban tartoznak helyrajzi számok az e-cégjegyzék adatai szerint, ezek legtöbbje kemping.

Varga a Világgazdaságnak elmondta, a terve az, hogy "minél több Balaton-parti kempinget és egyéb ingatlant szeretnék üzemeltetni, illetve ellátni."

A most érdekeltségébe került cégekből újabbak válnak ki, a "Balatontourist Camping Kft.-ből az MMBTC Kft., amely a mérlegtervezet szerint magával viszi a 156 millió forintos saját vagyon csaknem 98 százalékát. A Balatontourist Füred Club Camping Kft.-ből pedig MMBFCC Kft. néven válik ki új társaság. Utóbbi a 49 milliós vagyonból bő 56 százalékot hasít ki. A kempingszolgáltatók klónozását az üzemeltetéshez szükséges hatékonyabb struktúra kialakításával indokolta Varga Jenő" - olvasható a cikkben.