Mindjárt itt a tavasz, nyílnak a szabadtéri tüzek

2017. február 23. 13:15 2017. feb. 23. 13:15

Öt helyszínen is munkájuk akadt a baranyai tűzoltóknak szerdán, háromnál szabadtéri tüzek okoztak gondot.

A száraz időjárásnak köszönhetően megszaporodott a szabadtéri tűzesetek száma - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy szerdán öt esetből három ilyen volt. Mint írták, Diósviszlón ezerötszáz négyzetméteren égett a száraz fű és a gaz, a tűz présházakat is veszélyeztetett. A tűzoltók kézi szerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Cserdi szőlőhegyre is vegetációtűzhöz riasztották a beavatkozókat, itt háromszáz négyzetméteren lángolt az aljnövényzet. A tűzoltók kéziszerszámokkal akadályozták meg a tűz továbbterjedését.

Teklafaluban tíz hektáron száraz fű és az aljnövényzet kapott lángra. A terület nagy kiterjedése miatt Sellyéről, Barcsról, Pécsről és Szigetvárról riasztottak tűzoltókat a helyszínre, az oltási munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A lángok erdősávokat és egy használaton kívüli vasútvonalat is veszélyeztettek.

A tűzoltók közel egy órás munkát követően tudták körülhatárolni a tüzet, majd megszüntették a lánggal égést. A terület éjszakai felügyeletéről annak tulajdonosa gondoskodott.

Pécsett az Építők útján letört egy 15 méteres platán ága. A tűzoltók kötéllel húzták le a földre a faágat, majd láncfűrésszel feldarabolták.

Kémesen a plébánia pincéje vízzel telt meg egy csőtörés miatt. A siklósi tűzoltók szivattyúval távolították el az egy méter magasan álló vizet - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság.