DRB-károsultak százmilliója nyomában

2017. február 24. 12:52 2017. feb. 24. 12:52

Két éves a Buda-Cash brókerbotrány. Egyik hozadéka, hogy jellemzően baranyai embereket 100 millió forinttal károsított meg a DRB Bank. Tóth Bertalan szerint a gyáva miniszterelnök és kormány segíthetne, de inkább összeesküvésekkel foglalkozik.

Tóth Bertalan szocialista parlamenti képviselő, az MSZP frakcióvezetője pécsi sajtótájékoztatóján a Buda-Cash botrány és a brókerház által magával rántott DRB Bank kétéves évfordulójáról beszélt. Mint mondta: a mai napig nagyon sok ember nem jutott a pénzéhez, és leszögezte: nem az USA nagykövetsége miatt omlottak össze ezek a pénzintézetek. Fideszes és kormányzati kapcsolatokkal rendelkező pénzemberek egyszerűen kirabolták őket, míg sok baranyai, pécsi ember nem jutott a pénzéhez.

Két károsult is elkísérte a képviselőt a sajtótájékoztatóra, ők és még mintegy száz, jellemzően pécsi, baranyai ember egészen sajátos módon lettek a DRB-ügy vesztesei. Ők azok, akik visszafizették a devizahiteleiket. A kártalanítási törvény értelmében a tisztességtelenül eljáró bankoknak komoly összegeket kell visszafizetnie a devizahiteleseknek. Akik nem fizették ki a hitelt, azoknál egyszerűen elvonták a tőketartozásból. A DRB-nél száz család azonban csak értesítést kapott, pénzt azonban már nem a csődbe ment banktól. Azaz rosszabbul jártak, mint azok, akik nem törlesztették a hitelüket.

Összességében százmilliós tételről van szó. Tóth Bertalan megpróbálta a Parlament gazdasági bizottsága elé vinni az ügyet és egy jogszabály-módosítással orvosolni a bajt. A Bánki Erik fideszes baranyai elnök vezette grémium azonban lesöpörte az asztalról, és így jártak a károsultak az összes többi felkeresett fórumon is.

- Miközben milliárdokat költenek megkérdőjelezhető létjogosultságú beruházásokra, a kormány nem szán 100 millió forintot a károsultak gondjainak enyhítésére – mondta Tóth Bertalan. - A gyáva miniszterelnök, a gyáva kormány a valós problémákkal nem, inkább háttérhatalmakkal és világméretű összeesküvésekkel foglalkozik.

Tóth személyes találkozót kért Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől az ügyben, aki levélben utasította ezt el – a jövő héten azonnali kérdést intéz hozzá a baloldali képviselő a Parlamentben. A frakcióvezető hozzátette, még vizsgálják, hogy lehetne a diszkriminációt bemutatni és bizonyítani. Azt máris leszögezte: kormányváltás esetén azonnal orvosolni fogják.