Rézfaszú baglyot a határra!

2017. február 25. 13:15 2017. feb. 25. 13:15

Mert nem csak a busók védhetnék a kerítést a félelem erejével!

Nem a Hírcsárda, hanem a kormányt istenítő, a kétfarkúékat beperlő Magyar Idők újságírója dobta fel gondolatkísérletként (!), hogy - kapaszkodjon - busókkal kellene megerősíteni a határ védelmét.

Nem kamu, busókkal.

Miért?

Mert egy népi monda, aminek történészek szerint nincs valós alapja, úgy tartja, hogy a balkáni eredetű sokacok a 17. században a frászt hozták a törökökre azzal, hogy szőrmékbe öltözve, félelmetes maszkokkal, kereplőket forgatva, éktelen ricsajjal rontottak rájuk, ők pedig a kénköves pokol megelevenedett démonait sejtve az öltözék mögött, hanyatt-homlok menekültek, otthagyva Mohácsot, ami így felszabadult.

Szóval a gondolatkísérlet (amennyiben tényleg az, és nem az eddigi év legnagyobb trollkodása) szerint ha már anno így beváltak a monda szerint a busók az iszlám térhódítása ellen, akkor miért nem működhetnének most is? A szerző megjegyzi, hogy ha rajta múlna, már most verbuválná a busókat Mohács fő terén, a rendőröket pedig szőrösre sminkelné, és huhogni tanítaná őket.

Meglovagolva az ötletet, véleményünk szerint a busószázadoknál nem kellene megállni. Hadrendbe kellene állítani hazánk mitikus, sötét erdei utak mentén fészkelő madarát, a részfaszú baglyot. Mert ugye ha az ember gyerekét az "odamész, aztán elvisz a rézfaszú bagoly" mondattal mindenféle esti kujtorgástól el lehetett rettenteni felsős koráig, miért ne félnének tőle ugyanígy a menekültek? Biztos találnának uniós pályázatot az illetékesek arra, hogy óriásplakátokon mutassák be ezt a kriptid, magyar lényt.

A plakátokra hangszórókat is erősíthetnének, amelyekből fémes, baljós súrlódás hallatszana. Felé pedig ezt írhatnák: "David Attenborough saját kezű felvétele, mely a határ mentén készült egy rézfaszú bagoly fészkéhez közel. Éppen köszörüli a faszát."

Az sem árt, ha a bakurászról is ejtenek néhány szót, hiszen köztudott, hogy a rézfaszú bagoly mellett a hazánkban szintén honos, apró, görbe hátú rémtől van a legtöbb félnivalójuk, hiszen az a hóna alá csapja és elviszi a rossz gyerekeket. Az ő gyerekeik meg ugye, nyilván rosszak, mert hát menekültek.

És akkor még a radai rossebről nem is beszéltünk!