Félmilliárd megy a Misina-tetőre, csak a közbeszerzés nem nyilvános

2017. február 28. 15:48 2017. feb. 28. 15:48

Félmilliárd forintnyi uniós forrásból fejlesztik a Misina-tetőt és a TV-torony környéke is megszépül, a régi Mecsek étteremben pedig jég- és golfpálya lesz. A közbeszerzést viszont kettébontotta a pécsi önkormányzat, így csak azok vehetnek részt a pályázaton, akiket ők meghívnak.

Csak az jöhet, akit ők hívtak

Érdekes fejlemény történt a pécsi Misina-tető fejlesztésére elképzelt programnál: a pécsi városvezetés kettébontotta az 500 millió forintos - teljes egészében uniós finanszírozású - beruházást.

A Napi.hu cikke szerint a városvezetés "nem tett közzé nyilvános, az uniós (TED) vagy a magyar Közbeszerzési Értesítőben megjelenő" közbeszerzési felhívást.

"Az úgynevezett Közbeszerzési adatbázisból kiderül, hogy a beruházást az önkormányzat két részre bontotta, s a részek becsült értéke egyenként nem éri el a 300 millió forintot, így lehetőségük van "közvetlen ajánlattételi felhívással indított közbeszerzést" lebonyolítani.

A közbeszerzési törvény januártól hatályos módosítása szerint, ha a tervezett építési beruházás becsült értéke nem éri el a 300 millió forintot (korábban 100 millió forint volt ez az értékhatár), az ajánlatkérő legalább öt (tetszőlegesen kiválasztott) gazdasági szereplőt közvetlenül felkérhet ajánlattételre - azaz nyilvános meghirdetés nélkül bonyolíthatja le a beszerzést.

(Változás ugyanakkor a korábbiakhoz képest, hogy az ajánlatok beérkezését követően az ajánlatkérőnek haladéktalanul közzé kell tenni az ajánlattételre felhívott gazdasági szereplők nevét és címét, valamint az ajánlatok bontásáról készült jegyzőkönyvet a Közbeszerzési adatbázisban. Így megtudható, kik, milyen ajánlatot tettek.)" - olvasható a cikkben.

Kettébontott tender

Az egyik közbeszerzés a TV-torony LED-es kivilágításával kapcsolatban lett meghirdetve (de ebbe beletartozik a kilátószint korszerűsítési munkálata, új látcsövek és információs táblák felszerelése), erre február 21-én hívta meg a pécsi önkormányzat a kiválasztott cégeket, ajánlatot tenni március 10-ig van ideje a vállalkozásoknak.

A másik közbeszerzés a volt Misina étterem épületében kialakítandó Misina Információs Központtal kapcsolatos, az épület tetőszintjére tervezik a jégpályát, amit nyáron golfpályává lehet átalakítani. Ebben a közbeszerzésben kell a területet is rendezni, kicsinosítani, új elemekkel (például felnőtt és gyermek-játszótér, térfigyelő kamerarendszer, 54 férőhelyes parkoló, amiben két elektromos autó is megállhat és töltődhet) bővíteni, míg az épületben kávézó, étterem várható egy első emeleti kiállítótérrel együtt. Erre a pályázatra február 24-én hívta meg a kiválasztott cégeket az önkormányzat, és március 17. az ajánlattételi határidő.

A volt étterem épületét 82 millió forintból vette meg az önkormányzat, a félmilliárd forintos uniós támogatásból azonban ilyen célra csak 10 millió forintot használhattak fel, így a maradék összeget a város saját büdzséjéből állta.