Folytatódnak a kilakoltatások - a Kossuth téren tartottak fogadóórát a civilek

2017. március 2. 11:16 2017. márc. 2. 11:16

Március elsejével lejárt a téli kilakoltatási moratórium, újra családok kerülhetnek utcára. A Város Mindenkié pécsi csoportja a polgármesteri hivatal előtt tartott rendhagyó ügyfélfogadást az önkormányzat lakáspolitikájának hiánya miatt. A civilek szerint a lakhatás alapvető emberi jog, az önkormányzati lakás pedig közvagyon.

Rendhagyó ügyfélfogadást tartott A Város Mindenkié Pécs a megyeszékhely polgármesteri hivatala előtt március elsején egész nap.

Az épületben működik ugyanis a lakásgazdálkodási csoport, március elsejével pedig lejárt a kilakoltatási moratórium, így ismét sokak kerülhetnek utcára.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint 2015-ben 2336, 2016-ban 3474 kilakoltatás történt Magyarországon, vagyis a kilakoltatások száma egy év alatt másfélszeresére nőtt.

A pécsi csoport egész napos akciójának célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az önkormányzat lakásgazdálkodásának visszásságaira, lakáspolitikájának hiányára és a hivatalok elnyomó kommunikációjára. Az elhelyezés nélküli kilakoltatások, a lakhatási megoldások hiánya és a felelőtlen lakásgazdálkodás ellen tiltakoztak Szegeden, Miskolcon és a fővárosban is.

Budapesten a ferencvárosi önkormányzat épületével szemben A Város Mindenkié (AVM) csoportja lakásavatót rendezett azon képviselőknek és rokonaiknak, akik féláron béreltek az elmúlt években az önkormányzattól lakást, míg sok százezren drága albérletekben, vagy szívességi lakáshasználóként tengetik az életüket Magyarországon. (Azon ferencvárosi képviselők - vagy rokonaik -, akik már öt éve élnek egy önkormányzati bérlakásban, azok kedvezményesen meg is vehetik a lakásokat, amelyek zömmel olyan épületekben találhatóak, amiket uniós forrásból újítottak fel.)

Az AVM szerint ugyanis az önkormányzati lakás közvagyon, a lakhatás pedig alapvető emberi jog.

A budapesti akcióról a képeket ezen a linken lehet megtekinteni.