Hatszáz szegfű a pécsi hölgyeknek

2017. március 8. 14:59 2017. márc. 8. 14:59

Ennyit osztottak szét szocialista politikusok Pécs közterületein és hivatalaiban. Tudomásunk szerint az egyetlen politikai erő, amely ebben a közvetlen formában gondolt a pécsi hölgyekre.

Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Szakács László frakcióvezető-helyettes, Gulyás Emil pécsi közgyűlési képviselő, az MSZP városi szervezetének elnöke és Csaba István, a Societas pécsi vezetője hatszáz vörös szegfűt nyújtott át pécsi hölgyeknek a belvárosban, Uránvárosban, Kertvárosban és a Budai Vámnál. A szocialista politikusok meglátogatták a pécsi önkormányzat hivatalait is.

Ma a nőnapot ezzel a virágos-bonbonos gesztussal azonosítják, de az ünnepnek komoly munkásmozgalmi gyökerei vannak. A nemzetközi nőnapot 1917 óta ünneplik (hazánkba csak 1948-ban szökött be), eredetileg a nők szabad munkavállalását és egyenjogúságát hirdető demonstratív nap volt.

Mivel ez papíron megvalósult, ma a nőkért küzdő szervezetek már inkább az őket érő családon belüli és szexuális erőszak, munkahelyi zaklatás és más erőszakos cselekmények ellen emelik fel a szavukat ezen a napon.

A virágosztásról készült fotókért lapozza végig a galériánkat:

[gallery="78" picture="5968"]