A pécsi tömegközlekedést is átvenné az állam

2017. március 13. 15:21 2017. márc. 13. 15:21

Átvenné a vidéki nagyvárosok tömegközlekedési cégeit az állam, erre leghamarabb 2018 után nyílhat lehetőség. Az önkormányzatok egyre kevesebb állami támogatást kaptak az utóbbi években a közösség közlekedés fenntartására. Az átvételt az érintett önkormányzatoknak kell kezdeményeznie.

Az elképzelésről Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a legutóbbi Kormányinfón.

"Azoktól a megyei jogú városoktól - Székesfehérvár, Debrecen, Nyíregyháza például -, ahol helyi tömegközlekedési vállalat van, fel kell ajánlani a lehetőséget, hogy amennyiben erre igény van, átvesszük ezt. Ezt 2018 után szerintem a kormánynak fel kell újra ajánlania. És ezzel egy nagy tehertől szabadulnak. Az a kérdés, hogy ez nekik mennyire áll érdekükben, mert utána az egész tömegközlekedés-szervezés belekerül egy nagy állami rendszerbe" - mondta el a Kormányinfón a miniszter.

Hozzátette: az érintett önkormányzatoknak kell kezdeményeznie a váltást.

Szegeden, Debrecenben és Miskolcon a helyi önkormányzat átlagosan 10 százalékos emeléssel próbálja helyben tartani a sofőröket a HírTV cikke szerint. Pécsen hiány van a sofőrökből, az önkormányzathoz közel álló lapokban és a közlekedési cég honlapján folyamatosan látni a hirdetéseket.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke a HírTV-nek úgy fogalmazott, Budapestnek is van egyfajta elszívó hatása a vidéki városok sofőrjeire, emiatt is kell felzárkóztatni a béreket ezekben a városokban.