Sitt és mocsok borította a legtükébb szőlőtőkét

2017. március 15. 11:13 2017. márc. 15. 11:13

Ahhoz képest, hogy tavaly még egy társasház építési engedélyét is visszavonatta a városháza a pécsi belvárosban található többszáz éves szőlőtőke miatt, a napokban az ingatlanra tervezett építkezés kivitelezői sittet és törmeléket halmozták a védett tőkére. Némi noszogatásra rendet rakott a brigád.

Nem festett túl jól a napokban a pécsi belvárosban található többszáz éves szőlőtőke, mely tavaly tavasszal került be a híradásokba.

Mint az ismert, a 250-300 éves lugas a Lyceum utcában áll, de egy oda tervezett új ház miatt felmerült, hogy ki kellene vágni. Végül Pécs helyi védelem alá helyezte a szőlőtőkét, azaz a ház épülhetett, de a növénynek maradnia kell.

Közel egy évvel ezután, a minap azonban szomorú látvány fogadta azt, aki a szőlőtőke felé kanyarodott. A tőkére sittet és törmeléket halmoztak, míg a lugason léceket és egyebeket tároltak. Információink szerint a munkálatok során több szőlővessző is megsérült.

Úgy tudni, egy erélyes pécsi polgár noszogatására az építőbrigád letisztította a tőkét.

Tavaly egyébként a városháza képes volt visszavonatni az építési engedélyt és újraterveztetni a telekre kerülő társasházat a szőlőtőke és a lugas védelme és láthatósága érdekében. Most valahogy mégsem sikerült odafigyelni a legtükébb pécsi szőlőtőkére, noha helyi védelem alatt áll.