Kortárs múzeumot szeretne a Nick-udvarban a pécsi önkormányzat

2017. március 21. 15:31 2017. márc. 21. 15:31

Kortárs múzeumot hozna létre a Nick-udvarban a pécsi önkormányzat. Az épületrész, ahol a tárlatot kialakítanák, az állam tulajdonában van, így egyezkedés szükséges, de látszik a fény az alagút végén.

Kortárs múzeumot szeretne a pécsi önkormányzat a Nick-udvarban, ehhez viszont a magyar állammal is egyezkednie kell.

"A hivatkozott építmény része annak ingatlancsomagnak, melyet az önkormányzat javasolt bevonni a Modern Városok Programban (továbbiakban: MVP) érintett ingatlanok közé, és kérte azok ingyenes önkormányzati tulajdonba adását" - olvasható az önkormányzati előterjesztésben.

A Nick-udvart alkotó épületek nagy része a Pécsi Vagyonkezelő (régebbi nevén: Holding) kezelésében áll, egy 163 négyzetméteres, iroda megnevezésű műemléki ingatlan viszont pont a magyar államé, pedig ide álmodott egy kortárs múzeumot a városvezetés.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal többször is tárgyalt a városvezetés, azonban a tárca ragaszkodik a vagyonelemekhez, viszont attól nem zárkózott el, hogy ingyenes használatba adja azt az önkormányzatnak, kulturális célra ugyanis enged ilyet a törvény.

"Amennyiben ezen ingatlanok esetében a közgyűlés határozatában deklarálja, hogy a vagyonkezelésbe vételre kerülő vagyonelemekkel kizárólag közfeladatot lát el, a vagyonkezelésbe adás díjmentes lesz" - kéri az előterjesztésben a képviselők támogatását Páva Zsolt polgármester.

Az udvaron belül már működik egy művészeti galéria, a Nick Gallery, amely pont kortárs művekkel foglalkozik.