Mohácsi vész: bezár a gyár, 80 család veszítheti el a megélhetését

2017. március 21. 08:32 2017. márc. 21. 08:32

Március végén leállhat a termelés a Danubia Mohács Zrt. üzemében. Közvetlenül 70-80 kiváló szakembert érinti a döntés, a beszállítókéval együtt csaknem 100 helyi és környékbeli család kerülhet bajba.

Az ügy háttere egyelőre kevéssé ismert. A Pécsi STOP úgy tudja, felmondták a cég bérleti szerződését, az üzem felszámolására április 4-éig kapott időt a Danubia, ám március vége után már csak adminisztratív tevékenységet terveznek. Az épületet máris bontják.

A vállalat 1951 óta működött, nagy bútorkereskedő cégek beszállítója volt egészen a legutolsó időkig és az még ma is. 2009 óta információink szerint egészen tavalyig 10-20 százalékos növekedést produkált a vállalat, ám a felmondott bérleti szerződést várhatóan nem éli túl. Úgy tudjuk: a vállalat elköltöztetésére nincs mód.

A társaságnál működő szakszervezet titkára, Szabó József elmondta: közel nyolcvanan dolgoznak ma is a cégnél, akik európai szinten készítenek bútorokat. Kilátásaik elég borúsak: eddig Bonyhádon kínáltak segédmunkát, illetve a készülő mohácsi vágóhídon, feltehetően betanított munkára lenne lehetőség. Szabó szerint ez részben a pénz miatt megalázó – amit Bonyhád esetében még útiköltség is súlyosbít -, részben pedig mert zömében 45 év feletti, jellemzően még idősebb emberekről, kiváló szakemberekről van szó.

A Pécsi STOP úgy tudja: a beszállítókkal együtt mintegy száz ember családjának megélhetése kerül veszélybe.

Benke Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) baranyai elnöke elmondta: folyamatosan ott vannak, biztosítanak ügyvédet a dolgozóknak. Segítenek, amiben tudnak, ám ez most már sajnos alig több mint gondoskodni arról, hogy a dolgozók megkapják utolsó járandóságaikat és végkielégítésüket. Benke Norbert hozzátette: ha hamarabb értesülnek arról, hogy bezárás fenyegeti a céget, akkor talán több lehetőségük lett volna, megpróbáljanak a társaságnak segíteni.